Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.09.2013.

Predstavljanje dnevničkih zapisa svjetskog putnika Mate Šimunovića
Održava se
05.09.2013.

Predstavljanje dnevničkih zapisa prvog hrvatskog svjetskog putnika Mate Šimunovića "Ja, Mate Svjetski" (V.B.Z., 2013) održat će se u četvrtak, 5. rujna u 19 sati u knjižarsko-galerijskom centru "Fadil Hadžić" u Zagrebu (Ilica 13).

Knjigu će predstaviti Stipe Božić, Tonko Maroević i Drago Glamuzina.
 
Uz predstavljanje, bit će postavljena i izložba nikada viđenih fotografija s putovanja kroz 64 države na pet kontinenata!

Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prešli su pješice, biciklom i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina, od 1928. do 1947., bili u 70 država, i na tisućama otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se Mate susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija.

Ova knjiga spomenik je možda i najvećem, ne samo hrvatskom nego i svjetskom, globtroteru. Pogotovo ako se uzme u obzir da je naš junak u svom devetnaestogodišnjem putovanju prešao 360.000 kilometara posve sam, bez logistike kakvu danas poznajemo. Zato se danas, svi mi koji se nazivamo svjetskim putnicima, moramo pokloniti Mati Svjetskome, najvećem od svih globtrotera, pravom pustolovu, koji je do jučer bio nepravedno zaboravljen.

Stipe Božić

– Mate Svjetski –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –