Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.06.2011.

Predstavljanje grafičke mape 'Aleph'

Predstavljanje grafičke mape „Aleph“, objavljene u povodu obljetnice smrti Jorgea Luisa Borgesa (1899-1986), održat će se u ponedjeljak 27. lipnja 2011. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Tijekom održavanja Noći muzeja 2010. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je kreativna radionica Ex libris, tijekom koja su najpoznatija imena hrvatske grafike pred brojnim auditorijem, različitim grafičkim tehnikama od bakropisa i suhe igle do linoreza, izrađivala grafičke listiće, ex libris.

Tema radionice Ex librisa bila je posvećena zbirci kratkih priča „Aleph“ J.L.Borgesa. Osim što je Borges gotovo čitavoga svog života bio knjižničar u jednoj od knjižnica Buenos Airesa, brojne njegove kratke priče vezane su kako za povijest i kult knjige, tako i za knjižnice.

Grafička mapa „Aleph“ sastoji se od 14 ex librisa koje su kreirali i otisnuli renomirani hrvatski umjetnici: Tomislav Buntak, Maja S. Franković, Siniša Reberski, Anita Kuharić, Igor Konjušak, Josip Zanki, Duje Medić, Ksenija Palameta, Marko Pašalić, Hrvoje Šercar, Zdenka Pozaić, Martina Vrbanić, Nevenka Arbanas i Hamo Čavrk.  Uz mapu je priloženo i pismo koje je Tonko Maroević napisao Borgesu na hrvatskom i španjolskom jeziku te fotografije Mije Vesovića koje su nastale tijekom radionice Ex libris.

"Ex libris" na hrvatskom glasi "iz knjiga", "između knjiga", a znači upravo iz knjižnice. Knjiga je bila velika vrijednost te je na njoj trebalo biti zapisano ime posjednika. Ono se zapisivalo rukom, označavalo otisnutim pečatom ili – najčešće ulijepljenom ceduljicom – s imenom i prezimenom. Pod ex librisom danas podrazumijevamo umjetnički oblikovanu naljepnicu koja, uz te riječi, nosi i ime vlasnika knjige.

Naljepnica se uljepljuje na unutarnju stranu prednjih korica knjige. Na naljepnici, koja može biti različite veličine, uz označnicu ex libris, ili uz prijevod ovih riječi, iz knjiga, iz moje knjižnice, uz ime vlasnika knjige nalazimo ponekad i druge likovne ili grafičke obavijesti: grb, portret, monogram, simbol, neku uzrečicu (devizu, geslo) i slično. Danas je ex libris sve prisutnija slobodno oblikovana mala žanr slika u brojnim grafičkim tehnikama.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –