Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.12.2010.

Predstavljanje i diskusija: Peter Gelderloos: Kako nenasilje štiti državu
Održava se
13.12.2010.

Predstavljanje knjige Petera Gelderloosa "Kako nenasilje štiti državu", održat će se ovog ponedjeljka na Subverzijama, 13. prosinca u 19 sati, u  net.kulturnom klubu Mama u Zagrebu.

Tijekom predstavljanja imat ćete priliku čuti što sam autor kaže o knjizi, ali i na koji način je knjiga povezana  s lokalnim djelovanjem i situacijom.

Pitanje nasilja i nenasilja stalno je prisutno unutar društvenih pokreta, a podjela na te dvije strategije i taktike predstavlja problem  koji prelazi u ideološki sukob, dok Peter Gelderloos poziva na različitost taktika, tako da niti jedna nije isključena ili jedina prihvatljiva.

Društveni pokreti na zapadu već desetljećima gotovo bez iznimke prihvaćaju doktrinu i ideologiju pacifizma pa su današnji prosvjedi organizirani u suradnji s državom i njenim službama, što često znači da organizatori ne reagiraju na policijsko nasilje ili čak računaju na njega. Ono što još više zabrinjava je da protivnici rata, okupacija i imperijalizma prestaju iskazivati solidarnost s pokretom otpora u okupiranoj zemlji, ukoliko on preraste u oružani sukob ili na drugi način izađe izvan okvira nenasilne/pacifističke ideologije.

Za anarhiste, sama država je nasilje, što znači da je država u stalnom sukobu s većim dijelom društva. „Kako nenasilje štiti državu“ zato otvara  pitanja učinkovitosti nenasilja u borbi protiv ugnjetavanja, zašto je  pacifizam patrijarhalan i rasistički i, konačno, štiti li nenasilje državu?

Pozvani ste da sudjelujete u razgovoru o knjizi, tijekom kojeg će biti riječi o temema koje knjiga pokriva, te na koji su način one povezane s lokalnim kontekstom.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –