Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.12.2018.

Predstavljanje knjiga 'Najbolja skrb za osobe s demencijom u bolničkim uvjetima' i 'Alzheimer - dvanaest anegdota'
Održava se
10.12.2018. u 13h

Alzheimer : Dvanaest anegdota Kušan Jukić Marija, Mimica Ninoslav

Predstavljanje knjiga „Najbolja skrb za osobe s demencijom u bolničkim uvjetima“ (urednik hrvatskog izdanja Ninoslav Mimica) i „Alzheimer dvanaest anegdota“ (autori Ninoslav Mimica i Marija Kušan Jukić) u izdanju Medicinske naklade, održat će se u ponedjeljak 10. prosinca u 13 sati u Klinici za psihijatriju Vrapče (Bolnička cesta 32, Zagreb). 


Danas, kada u Republici Hrvatskoj oko 90.000 ljudi živi s demencijom i kada demenciju na svakodnevnoj bazi direktno osjeća oko 300.000 ljudi, kada i nadalje svjedočimo daljnjem porastu oboljelih tj. kada Alzheimerova bolest poprima razmjere javno-zdravstvenog problema, svaka pomoć iz ovog područja dočekuje se s zahvalnošću i olakšanjem. Knjiga „Najbolja skrb za osobe s demencijom u bolničkim uvjetima“ je upravo to - pomoć, tj. vodič za sve one, kako zdravstvene tako i nezdravstvene radnike, koji se u bolničkim uvjetima susreću s osobama s demencijom, jer im omogućava da bolje razumiju osobu s demencijom, njene potrebe, mogućnosti, strahove, patnje, ali isto tako želje i prohtjeve. U nedostatku lijeka koji može osobu izliječiti od demencije, upravo ne-farmakološki pristup u menadžmentu demencije itekako je značajan i u najmanju ruku komplementaran, te ima svoje mjesto, a ova knjiga kao najbolji praktični vodič kroz sveobuhvatnu skrb za osobe s demencijom upravo tome svjedoči. - prof.pri.dr.sc. Ninoslav Mimica, dr.med.

 

Knjiga Ninoslava Mimice i Marije Kušan Jukić "Alzheimer : Dvanaest anegdota" donosi priče iz života 12 osoba oboljelih od demencije te njihovih članova obitelji i njegovatelja, iz različitih situacija, praćene ilustracijama mladog akademskog kipara Vlatka Šaguda koji je podijelio i vlastito iskustvo s Alzheimerovom bolešću svoga djeda. Kroz priče se provlače vodeći simptomi bolesti kao što su zaboravljanje nedavnih događaja, dezorijentiranost u vremenu i prostoru, sumljičavost, gubljenje stvari, neprepoznavanje bližnjih, sklonost lutanju i dr.

Ilustracije pokazuju njihove emocije i tjeskobni doživljaj stvarnosti ukazujući na to koliko su u tim situacijama važne komunikacijske vještine, razumijevanje na emotivnoj razini i slušanje osoba oboljelih od demencije ušima, ali i srcem.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –