Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.02.2017.

Predstavljanje knjiga Natalije Miletić (Nisam) i Maje Ručević (Je suis Jednoruki)
Održava se
09.02.2017. u 19:30h

Predstavljanje dva prvijenca, dvije autorice: romana "Je suis Jednoruki" Maje Ručević i zbirke priča "Nisam" Natalije Miletić (Algoritam, 2016., obje) održat će se u četvrtak 9. veljače u 19,30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

O knjigama će govoriti Srđan Sandić, autorice i urednik Kruno Lokotar.

O knjigama:

Je suis Jednoruki Ručević Maja
Nisam Miletić Natalija

"Je suis Jednoruki" govori o životu umjetnika, profesionalca sa strašću amatera, sarajevskog klavijaturiste na magisteriju u Budimpešti koji, uslijed ishemijskog moždanog udara, ostaje paralizirane desne ruke i budućnosti. Kako zacijeliti tu ranu, uništeni identitet, u sarajevskom svijetu koji se također bori da uspostavi razoreni identitet?

Pisanje Maje Ručević je zrelo kao da joj je ovo 101., a ne prva knjiga, i suvereno – ona piše iz perspektive osjetljivog muškarca! Francuska tankoćutnost i introspektivnost, a bez narcisoidnosti, bešavno se spajaju s dozom nenametljive erudicije u partituru u kojoj odzvanja i srednjoeuropska melankolija i bosanski fatalizam, a ponajviše emancipacijski napor od svega navedenog i potraga za harmonijom.
 

"Nisam" je zbirka koja se pozicionira uvek u suprotstavljanju, u sukobu. Ona je, ako mi dozvolite oksimoron, prkosno tiha. Njeno oponiranje establišmentu, većini, uvreženom mišljenju, doksi ne dolazi samo kao afirmacija najčešće zapostavljenog, manjinskog, drugog i drugačijeg stava koji ima jasne ideološko-političko-feminističke implikacije, već i kao vrsta estetičkog iskaza, potrebe da se smislom književnosti progovori o besmislu društva i položaju svesne jedinke u njemu. Njene junakinje nisu snažne i dominantne žene, nisu Jovanke Orleanke, naprotiv. One su one koje iznose i nose ovaj svet, one su so zemlje, njen ukus i miris. (V. A.)

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –