Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2013.

Predstavljanje knjiga 'Uvod u romantizam' i 'Uvod u klasicizam' u Splitu
Održava se
07.11.2013.

U Splitu će se u organizaciji Književnog kruga Split održati svečano predstavljanje naslova "Uvod u romantizam" autora Marijana Bobinca i "Uvod u klasicizam" autorice Cvijete Pavlović, izdavača Leykam International.

Predstavljanje će se održati u četvrtak 7. studenog u 12 sati, u velikoj dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu (Palača Milesi, Trg braće Radića 7).

U ime domaćina svečanost će otvoriti akademik Nenad Cambi.

O knjigama će govoriti Ivan Bošković i akademik Boris Senker, te autori Cvijeta Pavlović i Marijan Bobinac.

U knjizi "Uvod u romantizam" iznosi se temeljno znanje o epohi romantizma - objašnjava značenje(a) pojma epohe, njegova različita značenja i realizacije u europskim književnostima, socijalnopovijesni i kulturnopovijesni kontekst razdoblja, osnove estetike romantizma (pri čemu je riječ o različitim naglascima u pojedinim nacionalnim književnostima - od ideje o autonomiji umjetnosti i njezinoj nadmoći nad drugim sferama ljudske egzistencije do ideje o umjetnosti koja stoji u službi nacije na valu samoodređenja europskih naroda).

Knjiga "Uvod u klasicizam" usmjerena je na proučavanje temeljnih odlika književnih tekstova kanonskih autora klasicizma. Nakon analize francuske književnosti kao “kolijevke” klasicističke poetike, udžbenik prikazuje njegovo širenje u englesku, njemačku, talijansku i pojedine slavenske književnosti, s posebnim poglavljem o komparativnom uvidu utjecaja klasicističke poetike na hrvatsku književnost od XVII. do XIX. stoljeća.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –