Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.09.2012.

Predstavljanje monografije 'Croatica Mechitaristica'
Održava se
27.09.2012.

Predstavljanje monografije "Croatica Mechitaristica - Bibliografija hrvatskih knjiga tiskanih u Mehitarističkoj tiskari u Beču" autora Tihomila Maštrovića i Slavka Harnija, održat će se u četvrtak 27. rujna 2012. u 19 sati, u Hrvatskoj Paneuropskoj uniji, u Zagrebu (Jurišićeva 1a).

Riječ je o deskriptivnoj bibliografiji hrvatskih publikacija tiskanih u Tiskari Kongregacije mehitarista u Beču, od godine 1815. do 1986. Knjigu koju su krajem prošle godine objavili Erasmus naklada i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a predstavit će je akademik Mislav Ježić, počasni  predsjednik Hrvatske Paneuropske unije, akademik Radoslav Katičić i autor, prof. dr. sc. Tihomil Maštrović.
 
Bečka Mehitaristička tiskara neprekidno djeluje od godine 1811., dakle već punih 200 godina, a odmah po osnivanju, za potrebe tiskanja hrvatskih i drugih slavenskih knjiga, nabavila je latinička slova s dijakritičkim znakovima. Premda je tijekom XIX. i XX. stoljeća u Mehitarističkoj tiskari u Beču objavljeno 239 hrvatskih publikacija, što na hrvatskom što na drugim jezicima, djelovanje te tiskare u hrvatskoj stručnoj i znanstvenoj javnosti uglavnom je ostalo nepoznato.

Tamo objavljene hrvatske knjige spadaju u skupinu knjiga određenu nazivom „inozemna Croatica“, te oblikovanu u svrhu prepoznavanja dijela hrvatskog nacionalnog identiteta što ga čine djela kulturne i nacionalne baštine objavljena izvan Hrvatske.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –