Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.04.2016.

Predstavljanje pjesničke zbirke 'Hrvatska mlada lirika 2'
Održava se
06.04.2016. u 19h

Hrvatska mlada lirika 2

Predstavljanje pjesničke zbirke "Hrvatska mlada lirika 2" (Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, 2015.) održati će se u srijedu 6. travnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, s početkom u 19 sati.

Predstavljanje će moderirati Branimir Pofuk, a o zbirci će govoriti Miljenko Jergović te priređivač i jedan od autora Stjepan Bajić.

U drugom dijelu predstavljanja, moći ćete čuti mlade pjesnike i njihove pjesme zastupljene u zborniku. Oni su Stjepan Bajić, Mirko Božić, Bruno Brežac, Jakob Filić, Marin Lisjak, Boris Kvaternik, Šima Majić, Lara Mitraković, Monika Tomljenović, Nikolina Turudić, Vigor Vukotić i Augustin Orešković.


***

"Hrvatska mlada lirika" pjesnički je zbornik objavljen 1914. godine. U njemu su predstavljeni tada mahom nepoznati i neafirmirani pjesnici: Ivo Andrić, Vladimir Čerina, Vilko Gabarić, Karlo Hausler, Zvonimir Milković, Stjepan Parmačević, Tin Ujević, Ljubo Wiesner, Nikola Polić, Fran Galović te tada već preminuli Milan Vrbanić i Janko Polić Kamov. Pjesnička imena iz te zbirke govore sama za sebe te utvrđuju važnost pojave i objave „Hrvatske mlade lirike“ u hrvatskoj kulturi i književnosti.

Hrvatsko društvo pisaca obilježilo je krajem 2014. godine stogodišnjicu važne zbirke objavom nove, koju je uredio Marko Pogačar i u kojoj su se našli uglavnom već etablirani mlađi, ali ne baš i sasvim mladi pjesnici. Međutim, s godinom dana zakašnjenja objavljena je i pjesnička zbirka „Hrvatska mlada lirika 2“, koju ćemo predstaviti i o kojoj ćemo razgovarati na ovoj pjesničkoj večeri u knjižnici na Krvavom mostu. No, treba odmah reći, nije to bilo zakašnjenje, već samo odgoda tiska uzrokovana vrlo stvarnim i objektivnim materijalnim teškoćama s kojima se danas u Hrvatskoj kao sa zidom sudara svaki pokušaj pjesničkog izraza. U onom duhovnom, kulturnom, pjesničkom smislu, koji je najvažniji, „Hrvatska mlada lirika 2“ sazrijevala je i bubrila mnogo ranije. „Hrvatska mlada lirika“ iz 1914. bila joj je uzrok, povod, uzor i nadahnuće, a priređivača zbirke Stjepana Bajića gonila je čista želja i vrlo osoban osjećaj duga prema velikim prethodnicima i daru koji su nam ostavili.

Sukladno vremenu, Stjepan Bajić ispleo je u jednom kutku Facebooka pjesničku mrežu mladih autora i nekoliko tisuća čitatelja pod nazivom „Društvo živih Pjesnika“. Tom mrežom, kao i osobnim povezivanjem s nekoliko mladih ljudi sličnih sklonosti i tankoćutnosti, zahvatio je široko i onda pomnim odabirom izdvojio njih dvanaestoro, da i u tom broju budu nalik uzoru od prije jednog stoljeća kojem su iskazali počast tražeći i podižući vlastite pjesničke glasove.

Još jedna lijepa koincidencija koja je više od slučajnosti: Stjepan Bajić upravo na jednoj tribini posvećenoj stogodišnjici „Hrvatske mlade lirike“ susreće akademika Antu Stamaća, koji ne ostaje gluh, nego pripomaže da „Hrvatsku mladu liriku 2“, kako i priliči, objavi izdavač one prve: Društvo hrvatskih književnika.

Svoj predgovor „Hrvatskoj mladoj lirici 2“ Bajić počinje citatom iz predgovora Ljube Wiesnera „Hrvatskoj mladoj lirici“. Pokazuje kako se malo toga promijenilo u jednom stoljeću, ali postavlja pitanja i nudi poneke odgovore koji su, naprosto, sa svakom pridošlom mladošću uvijek novi i važni.

Njih dvanaestoro u svojim dvadesetim godinama imaju uzore, ali traže svoj glas, češljaju vlastite misli te istražuju, uređuju i riječ po riječ šire svoju i našu kuću našeg materinskog jezika.

Oni su Stjepan Bajić, Mirko Božić, Bruno Brežac, Jakob Filić, Marin Lisjak, Boris Kvaternik, Šima Majić, Lara Mitraković, Monika Tomljenović, Nikolina Turudić, Vigor Vukotić i Augustin Orešković. Razgovoru s njima, o njima, o poeziji, jeziku, mjestu i vremenu, pridružit će se i Miljenko Jergović. Neka Knjižnica Marije Jurić Zagorke bude pretijesna, neka poezija izađe na ulice.

Branimir Pofuk

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –