Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 16.08.2012.

Preminula akademkinja Maja Bošković-Stulli

Akademkinja Maja Bošković-Stulli, književna povjesničarka i utemeljiteljica suvremene hrvatske folkloristike, preminula je u Zagrebu 14. kolovoza 2012. godine u 90. godini života, priopćeno je iz Instituta za etnologiju i folkloristiku. Ispraćaj će biti u petak, 17. kolovoza, u 11,30 sati, u krematoriju na Mirogoju.


Maja Bošković-Stulli rodila se u Osijeku 1922., ali je gotovo svoj cijeli život provela u Zagrebu. Bila je neumorna terenska i arhivska istraživačica koja je postavila teorijske temelje za sva buduća proučavanja hrvatske usmene književnosti. Od god. 1952. do umirovljenja, 1979., radila je u Institutu za etnologiju i folkloristiku, kao ravnateljica (1963. do 1973) te glavna urednica časopisa Narodna umjetnost. Godine 2000. izabrana je za redovitu članicu Razreda za književnost HAZU, a dvije je godine bila voditeljica Akademijina Odsjeka za etnologiju.
 
Bila je članicom uredništva uglednog međunarodnog časopisa Fabula te enciklopedijskog priručnika Enzyklopaedie des Maerchens, članica brojnih hrvatskih i inozemnih znanstvenih i stručnih društava, od kojih treba istaknuti počasno članstvo međunarodne znanstvene udruge "Folklore  Fellows" pri Finskoj akademiji znanosti. Priredila je dva antologijska izdanja hrvatskih priča (Kroatische Volksmaerchen) za njemačkog izdavača.
 
Maja Bošković-Stulli je autorica dvadesetak znanstvenih knjiga, među kojima su: "Usmena književnost kao umjetnost riječi" (1975), "Usmena književnost" u nizu Povijest hrvatske književnosti (1978), "Usmena književnost nekad i danas" (1983) te velik broj antologijskih zbirki hrvatske usmene proze, iz vlastitih terenskih zapisa i arhivskoga gradiva.

Bila je urednicom struke “Usmena književnost” u Hrvatskoj književnoj enciklopediji Hrvatskoga leksikografskog zavoda, za koju je i sama napisala veći broj članaka.

Za svoj međunarodno priznati znanstveni rad primila je brojne nagrade. Među njima su Herderova nagrada (Beč, 1991.), Nagrada "G. Pitrč - S. Salomone-Marino" (Palermo, 1992.), Nagrada "Antun  Barac" Slavističkoga komiteta Hrvatskoga Filološkog društva (1999.) te Nagrada Hrvatskog etnološkog društva za životno djelo 2009.

O svom iznimno bogatom životu prije i poslije Drugoga svjetskog rata, u kojem je zbog rasnih progona izgubila cijelu obitelj, Maja Bošković-Stulli napisala je i dvije autobiografske knjige: "O usmenoj tradiciji i o životu" (1999) i "Priče iz moje davnine" (2007).

– Maja Bošković-Stulli –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –