Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.03.2011.

Pričigin - dođite slušati sjajne priče i dajte da čujemo vašu!

Pričigin - splitski festival pričanja priča, ove godine slavi petu obljetnicu, a događa se od 22. do 26. ožujka 2011. u Splitu.

Pravila Pričigina jednostavna su: svaka priredba ima zadanu temu o kojoj, uz moderatora, priča pet do šest govornika, nijedan duže od dvadeset minuta. Posljednjeg dana festivala smije se pričati samo po pet minuta, jer tad se u pričanje uključuje i publika, tko god poželi, na priredbi pod naslovom "Pričigin narodu – priče o sreći".

Osim priča o sreći, s godinama se iskristaliziralo još nekoliko čvrstih festivalskih točaka, poput "Pisci pričaju" (večer hrvatskih pisaca, svake godine na drugu temu), "Lijepa vaša" (večer šest pisaca iz svake od republika nekadašnje države), "PričaN ti priču" (dnevni program u kojem svoje priče pričaju djeca iz Splita i okolice) i radionice pričanja priča za najmlađe.

Svoju priču o Pričiginu od samog početka priča i program "Knjige na vagu, knjige na metre": od jutra do mraka ljudi donose svoje pročitane knjige i mijenjaju ih za odgovarajuću težinu, ili metražu, knjiga koje zateknu na Pričiginovom štandu. Sve što na kraju preostane, svake godine se daruje nekoj školskoj ili pučkoj knjižnici u Dalmaciji.

Na Pričiginov natječaj za kratku priču svake se godine javlja sve više autora, premda je poznato da nagrada nema nikakvu novčanu dimenziju, samo ugošćivanje i dobre vibracije za troje prvoplasiranih, koji svoje napisane radove pričaju na "Pričama o sreći".

Od prošle godine dodjeljuje se i PričeST, nagrada za najbolju javnu priču u pričiginskoj godini (od ožujka do ožujka, kao u Dioklecijanovo doba). Bira se uz pomoć glasova čitatelja na portalu net.hr.

Program Festivala!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –