Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.03.2018.

Program 'Kljaković priča' - povodom 129. godišnjice rođenja Joze Kljakovića
Održava se
09.03.2018. u 19h

Povodom 129. godišnjice rođenja Joze Kljakovića u prostoru Memorijalne zbirke Joze Kljakovića dana 9. ožujka u 19 sati održat će se prigodni program „Kljaković priča“.

Ovog velikana hrvatske likovne umjetnosti predstavit će mladi glumac Vedran Vitez (KNAP) izvedbom monologa „Između dva rata, iz autobiografske knjige 'U suvremenom kaosu'".

Tekst je adaptirala i izradila redateljica Rebecca Agić (KNAP) prema izboru kustosice Lidije Fištrek.

Knjiga "U suvremenom kaosu" je 1952. godine izdana u Buenos Airesu u nakladi autorovih prijatelja a u Hrvatskoj je objavljena 1992. u nakladi Matice Hrvatske. Riječ je o autobiografskoj prozi slikara, karikaturista, ilustratora i pisca Joze Kljakovića (1889-1969), jednog od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika prošloga stoljeća, a također i izvrsna pisca slojevita i osebujna karkatera koji bez ustručavanja govori o vlastitoj ljudskoj nesavršenosti i o bijedi emigrantskoga života.

Kljakovićeva sudbina višestruko je zanimljiva u kontekstu moralnih, političkih i ideoloških mijena što su ih hrvatski intelektualci prolazili tijekom 20. stoljeća suočeni s jednostavnom istinom da je njihova vlastita sudbina neodvojiva od udesa čitava hrvatskoga naroda i povijesnih silnica koje vladaju čovječanstvom. Može li se i u teškim i opasnim vremenima ostati čovjekom, o tome Kljaković svjedoči na primjeru vlastite sudbine i sudbine ljudi koje je neposredno poznavao a koji su imali moć da odlučuju o tuđim životima.

Ovim programom, interdisciplinarnim pristupom i novim umjetničkim praksama otvara se prostor za drugačije sagledavanje i analizu života i djela Joze Kljakovića.

Na projektu su surađivali Romina Bengez (Udruga Nova stranica Zagreb) i Zdenka Mihelj.

Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –