Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 22.01.2014.

Promocija knjige 'Drugi na filmu' Etami Borjan
Održava se
23.01.2014.

Promocija knjige "Drugi na filmu : Etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo" filmologinje Etami Borjan, u izdanju Hrvatskog filmskog saveza, održat će se u petak, 24. siječnja u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb).

Sudjeluju: Etami Borjan, Nikica Gilić, Diana Nenadić i Sanja Potkonjak.

Još i prije negoli je, početkom 1920-ih, John Flaherty otišao u goste Nanooku sa sjevera,s namjerom da kamerom zabilježi i/ili izrežira lovačku svakodnevicu njegove inuitske obitelji,život Drugih postao je jedno od najprivlačnijih zanimanja znatiželjnih zapadnjaka. Iz njega je nastao i etnografski dokumentarac kao moćno oruđe antropološke znanosti, ali i dokumentarna vrsta u kojoj su identitet sineasta, njegova pozicija u filmu, kao i odnos prema etnografskom subjektu temeljne referentne točke svih njegovih (re)definicija tijekom povijesti vizualne antropologije.

Ta pitanja našla su se i u središtu knjige "Drugi na filmu: Etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo" Etami Borjan, nastale kao pokušaj klasifikacije filmskih djela koja imaju etnografsku vrijednost, a ujedno na različite načine propituju žanrovske i rodovske granice te načine stvaranja audiovizualnog prikaza.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –