Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.06.2016.

Promocija knjige Gabi Abramac 'Dos heylike yidish vort'
Održava se
15.06.2016. u 19h

Promocija knjige autorice Gabi Abramac "Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku" (Srednja Europa, 2016) održat će se u srijedu, 15. lipnja u 19 sati u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu (Augusta Cesarca 10).

O knjizi će osim autorice govoriti izdavač Damir Agićić i Velimir Piškorec.

Knjiga je rezultat dvanaestogodišnjeg istraživanja jezika u židovskom društvu. Središnji dio rada je istraživanje o jezika i identiteta u ortodoksnim hasidskim zajednicama u Brooklynu.

Rad obuhvaća 409 kartica teksta, a podijeljen je na 8 poglavlja od kojih se svako dalje dijeli na veći broj potpoglavlja. Rukopis sadrži i primjere engleskih riječi i izraza koje hasidi koriste u drugačijem značenju, mali glosar pojmova koje rabi ortodoksna židovska zajednica u Brooklynu, a na kraju slijede popis slika te vrlo iscrpan popis relevantne literature.

Riječ je o potpuno originalnom djelu koje obrađuje temu kojom se u Hrvatskoj do sada nije bavio nitko, a koja je relevantna i u svjetskim razmjerima. Autorica knjige jedna je od rijetkih osoba iz vanjskog svijeta koja je uspjela ući u hasidsko društvo i napisati ovakav sociolingvistički rad.

Gari Abramac

Dos heylike yidish vort : Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku

  • Srednja Europa 05/2016.
  • XIV, 406 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963446
  • Cijena 189.00 kn

Gabi Abramac je lingvistica kojoj je pošlo za rukom živjeti u jednoj od najizoliranijih vjerskih enklava današnjice i proniknuti u srž njena društva. Njezina zanimljiva knjiga upoznaje nas s hasidskom zajednicom koju je Drugi svjetski rat izbrisao s europskog tla, zatirući time i jidiš - jezik koji je u Europi postojao više od tisuću godina.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –