Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.03.2010.

Promocija knjige 'Izabrani spisi' Miloša Krpana

Promocija knjige "Izabrani spisi" Miloša Krpana, izbor tekstova nastalih prije stotinjak godina, koji svjedoče o živom političkom životu i aktivnosti u Hrvatskoj krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, te interesu za anarhizam i anarhističke ideje -

održat će se u subotu 27. ožujka 2010. u 13 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Knjigu će predstaviti:

Hrvoje Jurić,
Dejan Dedić,
Zoran Senta.

Miloš Krpan nije tek zaboravljena povijesna ličnost, on je jednostavno izbrisan i to dva puta – komunistička povijest ga je u svom stilu uglavnom prešutjela, dok je nacionalna povijest za njegov slučaj pokazivala još manje interesa.

Krpan se ne razlikuje mnogo od današnjih anarhističkih aktivista – njegovi tekstovi su beskompromisni, borbeni, aktivistički, on je podjednako zainteresiran za svjetsku politiku i aktualnu misao kao i za lokalne teme i dileme.

Tiskajući "Izabrane spise" Miloša Krpana, izdavačka kuća DAF otvara novo poglavlje u svojoj djelatnosti, nakon što je u zadnjih desetak godina prevela i tiskala mnoštvo temeljnih djela iz područja anarhizma i na taj način zadužila hrvatsku kulturu.

Odluka DAF-a da objavi knjigu izabranih spisa napisanih prije sto godina iznenađujuće je smislena jer se Krpan ne razlikuje mnogo od današnjih anarhističkih aktivista – njegovi tekstovi su beskompromisni, borbeni, aktivistički, on je podjednako zainteresiran za svjetsku politiku i aktualnu misao kao i za lokalne teme i dileme (posebno su zabavni njegovi neprestani sukobi sa socijaldemokracijom i socijaldemokratima). Mnogo toga se promijenilo od vremena kada je Miloš Krpan pisao svoje tekstove, no suština – borba za pravednije društvo – ostala je ista.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –