Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.12.2016.

Promocija knjige Lidije Vukčević 'Poetika tijela'
Održava se
21.12.2016. u 19h

Promocija najnovije knjige - zbirke eseja Lidije Vukčević "Poetika tijela" (Litteris, 2016.) održat će se u srijedu 21. prosinca u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2).

Gostuju: Nadežda Čačinović, Miloš Đurđević, Dražen Katunarić i Tonko Maroević.

*

Da je Lidija Vukčević nadasve pjesnikinja, vidi se i po tome što ona svoje spise u prozi ne nastoji okupiti pomoću niti priče, nego oblicima svojevrsnog poetskog enciklopedizma ili maštovitog usustavljanja uspomenske građe. O njima govore naslovi već objavljenih knjiga kao što su "Rječnik slučajnosti", "Moj filozofski rječnik", ili pak "Rječnik nužnosti". Ono naime što ona usustavlja tako nije kaos životnih situacija, slučajnosti kojima nas one naplavljuju, nego nešto posve drugo: zakonitost po kojoj krhotine gravitiraju nekom središtu sabranosti. (...)

Čitamo li "Poetiku tijela" vidjet ćemo da joj svrha nije sačinjati pjesme, nego analizirati sposobnosti tijela sa stajališta poetike očevidnosti. Riječ je dakle o svojevrsnoj pjesničkoj fenomenologiji ili o viđenju s očuđujućeg gledišta tijela samog. O tome pjesnikinja govori u posvetnim stihovima na početku knjige:

Iskušenjima duha, treptajima srca,
tankoćutnom jeziku, svili kože,
bibavoj puti, posvećujem ovu knjigu.

Iz recenzije, Zvonimir Mrkonjić

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –