Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.06.2013.

Promocija knjige 'Theatrum humanum' Milana Pelca
Održava se
06.06.2013.

Promocija knjige "Theatrum humanum : Ilustrirani letci i grafika 17. stoljeća kao zrcalo vremena" Milana Pelca, u izdanju Naklade Ljevak, održat će se u četvrtak 6. lipnja u 19,30 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2).

Knjigu će predstaviti: Mirna Abaffy, Sanja Cvetnić Nives Tomašević i Milan Pelc.

O knjizi:

U knjižnici Nadbiskupije zagrebačke (Bibliotheca Metropolitana) čuva se jedna od najvrednijih grafičkih zbirki u ovom dijelu Europe, čiji je vlasnik nekoć bio slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641.-93.). Dio te zbirke od oko 7000 grafičkih listova i nekoliko stotina crteža sačinjavaju tzv. ilustrirani letci svjetovne tematike. Riječ je o grafičkim listovima koji su bili sastavnicom tzv. masove publicistike ranoga novoga vijeka, a potječu uglavnom iz druge polovine 17. st., i to s njemačkog govornog područja, ali ima i nekoliko talijanskih odnosno francuskih primjeraka.

Ilustrirani letci i druge grafike iz Valvasorove zbirke predočavaju svekoliku širinu barokne radoznalosti koja uključuje otvorenost tadašnjih čitatelja svim fenomenima pojavnoga svijeta – od carskih insignija do kometa i malformiranih ljudi. Premda je u velikoj mjeri prožeta empirijskim promatranjem zbilje, ta je radoznalost još uvijek podložna impulsima iracionalnosti i fantastike koji u svijesti europskog čovjeka imaju duboke, arhetipske korijene.

Stoga su ilustrirani letci i grafički listovi uistinu svojevrsno zrcalo svoga vremena, koje omogućava bolje razumijevanje mnogih crta njegova karaktera, od kojih su neke još uvijek prepoznatljive u psihologiji našega vlastitog doba.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –