Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.10.2010.

Razgovor o knjizi Petera Gelderloosa 'Kako nenasilje štiti državu'
Održava se
16.10.2010.

U subotu 16. listopada 2010. u 18 sati, u HKD na Sušaku u Rijeci, održat će se predstavljanje i razgovor o knjizi Petera Gelderloosa "Kako nenasilje štiti državu", koju je objavio nakladnik Što čitaš?, 2010. godine.

Predstavljanje je koncipirano kao razgovor o temi, a ne samo predstavljanje knjige, dok se sve skupa događa u sklopu manifestacije "Moje, tvoje, naše".

Pitanje nasilja i nenasilja stalno je prisutno unutar društvenih pokreta, a podjela na te dvije strategije i taktike predstavlja problem koji prelazi u ideološki sukob, dok Peter Gelderloos poziva na različitost taktika, tako da niti jedna nije isključena ili jedina prihvatljiva.

Društveni pokreti na zapadu već desetljećima gotovo bez iznimke prihvaćaju doktrinu i ideologiju pacifizma pa su današnji prosvjedi organizirani u suradnji s državom i njenim službama, što često znači da organizatori ne reagiraju na policijsko nasilje ili čak računaju na njega.

Ono što još više zabrinjava je da protivnici rata, okupacija i imperijalizma prestaju iskazivati solidarnost s pokretom otpora u okupiranoj zemlji, ukoliko on preraste u oružani sukob ili na drugi način izađe izvan okvira nenasilne/pacifističke ideologije.
Za anarhiste, sama država je nasilje, što znači da je država u stalnom sukobu s većim dijelom društva.

"Kako nenasilje štiti državu" zato otvara pitanja učinkovitosti nenasilja u borbi protiv ugnjetavanja, zašto je pacifizam patrijarhalan i rasistički i, konačno, štiti li nenasilje državu?

Pozivani ste da sudjelujete u razgovoru o knjizi, tijekom kojeg će biti riječi o temema koje knjiga pokriva, te na koji način su one povezane s lokalnim kontekstom.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –