Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 15.05.2009.

Srednja Europa predstavlja knjigu 'Gdje slovensko prestaje, a hrvatsko počinje'

U sklopu Šestog Zagrebačkog sajma knjige Srednja Europa predstavlja knjigu Marka Zajca "Gdje slovensko prestaje, a hrvatsko počinje - Slovensko-hrvatska granica u XIX. i početkom XX. stoljeća". Predstavljanje će se održati u petak, 15. svibnja 2009. s početkom u 18.00 sati u knjižari Profil Megastore Bogovićeva 7, Zagreb.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Mario Strecha, prof. dr. sc. Damir Agičić i dr. sc. Marko Zajc.

Knjiga govori o hrvatsko-slovenskim odnosima u vremenu od nacionalnog buđenja u tridesetim godinama 19. stoljeća do kraja Prvoga svjetskog rata. Bilo je to doba intenzivnih kulturnih i političkih odnosa. U hrvatskoj je historiografiji ova tema tek djelomice obrađena, pa Zajčevo djelo svakako pridonosi boljem međusobnom upoznavanju dvaju susjednih naroda, a kulturna javnost može vidjeti kako su se hrvatski i slovenski preporoditelji međusobno slagali i nadopunjavali, ali i vodili oštre rasprave.


***

Slovenski povjesničar Matko Zajc završio je studij povijesti i sociologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Magistrirao je radnjom Problem slovensko-hrvaške meje v 19. stoletju, a doktorirao 2006. s disertacijom Slovensko-hrvaški odnosi s posebnim o^irom na slovensko-hrvaško mejo 1830-1918.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –