Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 02.06.2010.

Svjetska premijera novog naslova Stephenie Meyer u Zagrebu
Održava se
05.06.2010.

"Kratki drugi život Bree Tanner", hrvatsko izdanje najnovije knjige Stephenie Meyer bit će pušteno u prodaju usporedo sa svjetskim izdanjem, od 5. lipnja 2010. u 6 ujutro u Algoritam Bookshopu u zagrebačkoj Gajevoj ulici.

Početak hrvatske prodaje knjige poklopio se sa svjetskom, a zbog vremenske razlike, počet će u 6 ujutro. Kako bi se razbudili i što prije prionuli na čitanje, Algoritam i Cyberfank cafe omogućit će onima koji su osigurali svoj primjerak između 6 i 8 sati besplatnu kavu u gradu u Cyberfunk cafeu u zagrebačkoj Masarykovoj 26.

"Kratki drugi život Bree Tanner" krvava je priča o osveti i romansi, prepričana iz perspektive Bree, novorođene vampirice koju je u svoje redove regrutirala zla vampirica Victoria da ubije ljudsku heroinu Bellu Swan, a koja se prvi (i posljednji put) pojavljuje u pretposljednjoj knjizi tetralogije "Sumrak", "Pomrčini". Mnogobrojni obožavatelji ove planetarno popularne serije romana i prave senzacije na polju popularne kulture, bit će oduševljeni ovom promjenom perspektive (naravno u očekivanju Edwardove strane koja trebala biti predstavljena u "Ponoćnome suncu").

Činjenica da se sporedni lik iz serijala pojavljuje kao zvijezda zasebne, nove knjige iznenadila je na neki način i samu autoricu. "Nikada nisam namjeravala objaviti ovu priču kao zasebnu knjigu. Priču sam počela pisati davno, prije nego što je saga 'Sumrak' ugledala svjetlo dana. Radila sam na trećem nastavku, 'Pomrčini', i u tom vampirskom svijetu sinulo mi je da napišem nešto iz Breeinog kuta gledanja" - rekla je megauspješna Meyer.

Meyer je izvorno "Kratki drugi život Bree Tanner" zamislila kao kratku priču za svoju internetsku stranicu, da bi je potom htjela uvrstiti u "Službeni vodič kroz Sumrak sagu". Međutim, i na sreću svih obožavatelja, na kraju se odlučila samostalno je izdvojiti. Knjižari su se pripremili za navalu obožavatelja serijala čije su četiri knjige do danas prodane u više od 100 milijuna primjeraka, a prevedene su na 37 jezika.

Kako je sve počelo…

Neobično živopisan san koji je mlada kućanica Stephenie Meyer usnula jedne tople lipanjske noći pokrenuo je lavinu koja ne pokazuje znakove posustajanja…

Drugog lipnja 2003. godine Meyer je započela pisanje "Sumraka", onoga što će postati prvom knjigom u jednom od najuspješnijih serijala svih vremena, prodanog u više od sto milijuna primjeraka, s pregrštom osvojenih nagrada, filmskim ekranizacijama i nevjerojatnim brojem obožavatelja. Premda do tada nije napisala gotovo ništa, neobično živopisan san koji je sanjala prethodne noći natjerao je Stephenie da zanemari svoje jutarnje obaveze i ostane u krevetu kako bi izmaštala nastavak priče. Dvoje mladih koje je sanjala i njihova ljubavna priča bili su previše intrigantni da bi ih zadržala samo za sebe. A osim toga, mladić je bio tako nevjerojatno zgodan. On je, naravno bio vampir Edward, a ona Bella i njihova je ljubav jedna od najljepših i najnapetijih u povijesti književnosti.

Samo neka od priznanja…
 
Od izlaska prve knjige iz serijala 2005. godine, romani su osvojili brojne nagrade uz uredničku preporuku New York Timesa, naslov knjige godine prema Publishers Weeklyju, titulu Amazonove Najbolja knjiga desetljeća, 2009 Kids' Choice Award i British Book Award 2008. godine, romani su na listi bestselera New York Timesa proveli više od 235 tjedana…

TIME Magazine proglasio je Stephenie Meyer jednom od "Najznačajnijih osoba" u 2008. godini, USA Today imenovao ju je "Autorom godine", jer su romani iz serijala "Sumrak" i njezin roman "U sebi" dominirali listama najprodavanijih knjiga cijelom godinom, People Magazine odabrao ju je kao jednu od njihovih "Osoba" koja je potaknula najviše vijesti u 2008. godini, a osvojila je i Et-lisez-moi 2008, književnu nagradu belgijskih tinejdžera.

Neki od referenci spomenutih u romanima u međuvremenu su postali statusnim simbolima, poput romana "Orkanski visovi" koje čita Bella ili gradića Forksa, koji doista postoji. Tražeći, naime, prikladno kišovito i oblačno mjesto u kojoj bi smjestila radnju svojeg vampirskog serijala, Meyer je idealnu lokaciju pronašla u malenom gradiću kojeg nastanjuje tek 3221 duša.

Obožavatelji njezinih "Sumrak" knjiga, međutim, nakon svjetskog uspjeha romana, počeli su nadirati u pravi Forks. Na dan ih ulicama grada prođe i stotine. A stanovnici su se prilagodili (čitaj: iskoristili) poplavu zanimanja, pa na svakom koraku možete naići na tematske sadržaje, poput Sumrak-jelovnika u restoranima, na kojima su ponuđene Belline lazanje, pa do ponude turističkih obilazaka mjesta koja se spominju u knjigama.

Iako su njeni romani zavladali svim vrhovima top ljestvica najprodavanijih, Stephenie Meyer nedavno se pridružila i drugoj top listi – onoj najčešće osporavanih naslova, odnosno naslova za koje su knjižnice diljem Sjedinjenih Država primile najviše zahtjeva za zabranom zbog učestalih prigovora zbog seksualne eksplicitnosti i religioznih pogleda, pridruživši se tako velikim autorima poput J. K. Rowling, Philipa Pullmana, J. D. Salingera, Harper Lee, Aldousa Huxleya i Khaleda Hosseinija.

– Brod knjižara 2009. –

Preporuči članak

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –