Vegetarijanska kuharica 'Bez glutena' Jadranke Boban Pejić najbolja u Hrvatskoj
Gourmand World Cookbooks Awards, prestižna svjetska nagrada koja se i ove godine dodjeljuje za najbolje kuharice svijeta, proglasio je kuharicu Jadranke Boban Pejić "Bez glutena" (u izdanju Planetopije) najboljom vegetarijanskom kuharicom u Hrvatskoj za 2010. godinu ( kategorija Best Vegetarian Cuisine Book).
Nakon upravo završenog prvog kruga natjecanja, komisija Gourmand world cookbooks award na čelu s Edouardom Cointreauom na nivou pojedinih država proglasila je najbolje kuharice u brojnim kategorijama u kojima se dodjeljuju nagrade. "Bez glutena" tako ulazi u završni krug natjecanja zajedno s pobjednicama iste kategorije drugih zemalja za priznanje Najbolje u svijetu (The Best in the World).
Proglašenje pobjednika bit će 3. ožujka 2011. na godišnjoj svečanoj dodjeli nagrada koja će se ove godine održati u Parizu prvog dana otvorenja Pariškog sajma kuharica (Paris Cookbook Fair).
Podsjetimo, ovo prestižno priznanje Jadranka Boban Pejić osvojila je za kuharicu "Ljeto", u izdanju Planetopije, koja je 2008. proglašena drugom najboljom na svijetu u kategoriji najboljih vegetarijanskih kuharica.
Izbor za Gourmand World Cookbook Awards utemeljen je 1995. godine, a nagrada se dodjeljuje svake godine za najbolje kuharice svijeta u nekoliko kategorija.
Ciljevi dodjele nagrade su odavanje priznanja onima koji su uspjeli ostvariti prepoznatljivu izvrsnost i originalnost u zahtjevnoj konkurenciji autora i kuharica na svjetskom tržištu, prezentacija nagrađenih naslova na drugim jezičnim područjima te izražavanje poštovanja prema kulturi hrane i vina koja pridonosi ideji svjetskog mira.