Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.11.2008.

Zagrebačka slavistička škola u Beču

Hrvatska književnost i humanistika na bečkome će Sajmu knjiga biti predstavljene izložbom "Hrvatski jezik u Gutenbergovoj galaksiji". Riječ je o jedinstvenoj zbirci prijevoda hrvatske beletristike, jezikoslovne i književne kroatistike na strane jezike koja pokriva razdoblje od 1991. do danas.

Izložba je nastala kao jedno od programskih uporišta 37. seminara Zagrebačke slavističke škole te je prvi i dosad jedini put pokazana u kolovozu u Dubrovniku stranim kroatistima. Njezina autorica i priređivačica pratećeg kataloga, doc. dr. Ivana Vidović Bolt prikupila je blizu 500 izdanja tiskanih u 27 zemalja na 23 jezika. Impozantna je to zbirka koja otkriva načine na koje je hrvatska literatura i kultura percipirana i recipirana u očima svijeta. Ona, poput svojevrsnoga zrcala, osvjetljava jaka i slaba mjesta naše komunikacije sa svijetom te posredno sugerira što bi se još trebalo činiti kako bismo izvan granica poslali što potpuniju sliku naše literature i kulture.

Izložba "Hrvatski jezik u Gutenbergovoj galaksiji" bit će u Beču otvorena u četvrtak, 20. studenog, a predstavit će je autorica doc. dr. Ivana Vidović Bolt i voditelj Zagrebačke slavističke škole prof. dr. Krešimir Bagić. U odnosu na dubrovačko izdanje, izložbeni fundus bogatiji je za dvadesetak naslova, a izložba u Beču biti će zapravo prvi program Zagrebačke slavističke škole održan izvan granica Hrvatske u njezinoj bogatoj 37-godišnjoj povijesti.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –