Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kjell Westö

Privid 1938.

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Černok
  • 08/2014.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665802
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon što ga je tijekom diplomatske karijere napustila supruga, Claes Thune otvara odvjetnički ured, u kojem zapošljava šutljivu tajnicu Matildu Wiik, a slobodno vrijeme provodi s prijateljima iz mladih dana okupljenima u Klubu sredaša.

Helsinki 1938. još je uvijek ugodno mjesto za život, a rane iz kratkoga ali krvavoga građanskog rata 1918. naizgled su zacijeljele. Ipak, prve naznake antisemitizma polako remete naizgled idiličnu sliku glavnoga finskoga grada, a i nagrizaju odnose u Thuneovoj obitelji te među sredašima. Gospođa Wiik istodobno vodi borbu sa svojom traumatičnom prošlošću, a Thune ne može ni naslutiti kakvu će lavinu pokrenuti slučajni susret u njegovu uredu.

Prema mišljenju kritike jedan od najboljih skandinavskih romanopisaca, Kjell Westö proslavio se ciklusom od pet epskih romana koji se odvijaju u Helsinkiju tijekom 20. stoljeća. Njegov roman "Privid 1938.", koji se isprva čini kao interesantni prikaz Helsinkija u međuraću, ubrzo se pretvara u napeto štivo u kojem se sudbine likova isprepleću na neočekivane načine.

Vremenski je stroj izumljen. Njegovo je ime Kjell Westö. Antti Majander, Helsingin Sanomat

Ovo je djelo pisca koji zna što radi, ali i mnogo više od toga. Pravi doprinos vječnoj raspravi o ulozi malog čovjeka i smislu života. Jacob Söderman, Arbetarbladet

Westö spada u one rijetke pisce čije knjige produbljuju naše razumijevanje povijesnih događaja i ljudi. Čovjek jednostavno postane barem malo pametniji dok ga čita. Jan-Olov Nyström, Södermanlands nyheter

Kjell Westö rođen je 1961. u Helsinkiju. Na književnoj je sceni debitirao 1986., a njegov se opus sastoji od poezije, zbirki kratkih priča i romana. Zahvaljujući svojem nizu ro­mana smještenih u Helsinki dvadesetog stoljeća postao je poznat kao najbolji kroničar finske te finsko-švedske povije­sti i kulture. Danas je Westö jedan od najistaknutijih nordijskih autora koji je osvojio praktično sve najprestižnije književne nagrade u Finskoj i Švedskoj. Međunarodni je proboj doživio 2006. romanom "Där vi en gang gått" (Put kojim smo nekada kročili), za koji je osvojio najveću finsku književnu nagradu Finlandia. Po romanu je napravljena kazališna predstava te snimljen film. Romani su mu prevedeni na petnaestak jezika, a za roman "Privid 1938." dobio je nagrade Švedskog radija i Švedskog književnog društva, nagradu ugledne udruge De nio te Književnu nagradu Nordijskog vijeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Privid 1938. - Kjell Westö –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –