Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mato Lovrak

Pero Kvržica među ljudima

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 09/2014.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789531416603
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Pero Kvržica među ljudima" istodobno je i biografija samog Mate Lovraka i biografija slavnoga romana "Družba Pere Kvržice", te donosi cijelu sudbinu te knjige od trenutka kada je autor otvara iz paketa koji mu šalje izdavač pa do 1967. godine kada autor završava rukopis.


Iako Matu Lovraka (Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Neprijatelj br. 1, Anka Brazilijanka, Iskrica) svi pamte kao omiljenog autora svog djetinjstva, on međutim, nije bio samo pisac za djecu. Napisao je i veliki autobiografski ciklus od četiri knjige. Prvi dio toga ciklusa bila je knjiga "Slamnati krovovi" u kojoj je opisao svoje djetinjstvo, zatim roman "Gimnazijalac" u kojem je opisao svoje školovanje, a u trećem dijelu nazvanom "Preparandist" opisao je školovanje u učiteljskoj školi. U četvrtom dijelu, romanu "Uzvišeno zvanje", pisao je kako je bilo biti mladim učiteljem u Hrvatskoj prije Drugoga svjetskog rata.

Rodio se u brojnoj obitelji u Velikom Grđevcu, kraj Bjelovara. Pohađao je nižu bjelovarsku gimnaziju, u kojoj je jednu godinu ponavljao zbog negativne ocjene iz hrvatskog. Potom je završio učiteljsku školu u Zagrebu i 35 godina radio kao učitelj u selima i gradićima sjeverozapadne Hrvatske.

Počeo je pisati u razdoblju između dvaju svjetskih radova, kada u hrvatskoj književnosti prevladavaju realističke stilske tendencije, i to novele za odrasle. Godine 1933. objavio je dva svoja najbolja romana. Riječ je o «Djeci Velikog Sela» (1930) romanu kojemu je kasnije dao naslov «Vlak u snijegu»(1933) i «Družbi Peri Kvržice» (1933). Ova su dva romana objavljene u preko 30 izdanja a snimljeni su i kao dječji filmovi. «Vlak u snijegu» preveden je na njemački, mađarski, makedonski, poljski, češki i slovenski jezik.

Od ostalih djela ističu se: «Slatki potok i druge priče za djecu» («Božićni dar», 1930.) «Prijatelji» (1946.), «Divlji dječak» (1952.), «Anka Brazilijanka» (1956.), «Micek, Mucek i Dedek» «Zeleni otok», «Naši dječaci» (1956) i drugi.

Izuzetno plodan, autor nekih tridesetak knjiga, Lovrak je nekoliko desetljeća zabavljao i odgajao mlade čitatelje izrazom koji svjedoči o vremenu, a odlikuje se maštovitošću i humorom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –