Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Malkoč

Roki Raketa

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2014.
  • 436 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533133539
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zasljepljujući fleševi iz hrvatske današnjice i jučerašnjice, nasilje i crni humor, ali i liričnost, suosjećanje i ljepota tamo gdje ih ne očekujemo, odlike su proznog rukopisa Zorana Malkoča, koordinate unutar kojih se odvija i njegova nova knjiga, roman-bajka "Roki Raketa".

A baš kao u svakoj bajci, ni u ovoj neće nedostajati izgubljenosti, putovanja, zagonetaka i preobrazbi – samo što se one kod Malkoča odvijaju u mračnoj šumi hrvatske posttranzicije, tamo gdje je sve baš to što jest i ništa nije onakvo kakvim se čini. U tu šumu zalutala su dva pisca – jedan pravi i jedan lažni – a između njih se, kao melem i trn, uvukao pas kojemu knjiga duguje naslov. 

Roki Raketa, četveronožno utjelovljenje mecene i nemilosrdni dobavljač svih vrsta materijalnih dobara, razdvojit će i nanovo spojiti dvojicu ratnih veterana: Lucijana Lucića, koji je pisanje ostavio da bi se bavio kriminalom i Kristijana Mačića, koji je ništa ostavio da bi se bavio pisanjem.

Još jednom, na malkočevskom će se brvnu sudariti književnost i zbilja i popucat će glave. Još jednom, u njegovom proznom kotlu zakuhat će stvarno i nestvarno, užas i smijeh, a ono što iz njega izađe uvući će nas u svijet koji – i usred bajke – nepogrešivo prepoznajemo kao svoj. I to ne zato što nam se sviđa, već stoga što je tolika snaga kojom je stvoren.

Zoran Malkoč, pisac i antikvar, rođen je 1967. u Novoj Gradiški. Srednju školu završio je u Slavonskom Brodu, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (komparativnu književnost i opću lingvistiku). Dragovoljac je Domovinskog rata i pripadnik postrojbi za posebne namjene MUP-a RH. Živi u Novoj Gradiški i Zagrebu. Nije u mirovini.

Objavio je zbirku kratkih priča "Groblje manjih careva" (Profil, 2010., nagrada Josip i Ivan Kozarac) te romane "Kao kad progutaš brdo balona" (V.B.Z., 2004., finale nagrade za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće V.B.Z.) i "Roki Raketa" (Profil, 2014., Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman). Kratke priče uvrštene su mu u više antologija hrvatske kratke priče, a zbirka "Groblje manjih careva" prevedena je na španjolski i katalonski te dočekana izvrsnim kritikama. Za priču “Kad sam bio bako Pila...” dodijeljena mu je 2009. nagrada Ranko Marinković.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –