Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mladenka Šolman

Jasenka Bulj : Slikarstvo, fotografija, video

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Graham McMaster
  • 07/2015.
  • 250 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038438
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Monografija Jasenke Bulj presjek je 35. - godišnjega rada slikarice proširenog fotografijom i videoradovima. Uvodni tekst Mladenke Šolman prati, analizira i ocjenjuje razvojnu liniju djela Jasenke Bulj slijedom ključnih etapa i primjernih radova.

Uz uvodni esej i reprodukcije izabranih djela knjiga sadrži i opširnu biografiju (s fotografskim prilozima), katalog prezentiranih djela, biografiju i prijevod na engleski jezik, što ukupno čini oko 150 stranica teksta, 152 ilustracije u boji i brojne bilješke.

Slikarstvo Jasenke Bulj posjeduje razvojnu dosljednost i uvjerljivu osobnost jezika i tema. Rezultat su osviještene pozicije i spontane izvedbe. Polazeći od scena interijera, egzistencijalnih tema, pejzažnih uvida i ekoloških refleksija, od slikarstva, fotografije do video radova, autorica je širokim obuhvatom tema, razina i medija superiorno izrazila odnos čovjeka, prirode i suvremene stvarnosti radovima jedinstvene organizacije direktnog apostrofiranja suštine.


**

Monografska obrada djela Jasenke Bulj u interpretaciji vrsnekritičarke i dugogodišnje kustosice Moderne galerije u Zagrebu Mladenke Šolman započinje naizgled jednostavnim navodom o počecima autoričina rada u vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ova se odluka daljnjim čitanjem monografskog teksta pokazuje kao logična, jer se mnogi likovni elementi koje Jasenka Bulj koristi u svom radu, kao i specifična estetika, kontinuiraju tijekom godina, a njihove izvore pronalazimo upravo u formativnom razdoblju.


Rafiniran rukopis i meditativne scene čine njezin opus prepoznatljvim, unatoč okolnoj "buci" i često agresivnoj smjeni tendencija, koja zbog toga djeluje aktivnijom i zanimljivijom nego što u stvari jest. U takvoj konstelaciji Jasenka Bulj ostaje dosljednja svojim interesima koje je zarana prepoznala i opisala upravo Mladenka Šolman – interijerne scene uvijek će biti obogaćene detaljima iz "vanjskog svijeta", pozorno komponiranim površinama i mrljama zelenog impasta, na primjer, čime će vješto povezati svoju intimu i vanjski svijet koji neminovno zahvaća pogledom.

Sandra Križić Roban, znanstvena savjetnica (Institut za povijest umjetnosti)



***

Mladenka Šolman hrvatska je povjesničarka umjetnosti (Split, 28. XII. 1933). Diplomirala 1961. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao muzejska savjetnica u Modernoj galeriji u Zagrebu (1970–2000) vodila zbirku hrvatskog slikarstva prve polovice XX. st. Istražuje modernu i suvremenu hrvatsku umjetnost.

Od 1963. objavljuje kritike i osvrte u stručnim i dnevnim časopisima. Autorica je više retrospektivnih i problemskih izložaba te monografija (Branko Ružić, 1977; Ljubomir Stahov, 1982; Boris Dogan, 1985; Zorislav Drempetić Hrčić, 1989; Željko Hegedušić, 1998; Josip Diminić (Vlado Bužanćić, Mladenka Šolman) 2000; Šime Perić, (Tonko Maroević, Mladenka Šolman) 2003; Dražen Trogrlić, 2003; Josip Diminić: Ljepoti je mjesto u Kini (Mladenka Šolman, Zdravko Zima) 2007; i predgovora u katalozima (M. Muljević, I. Šiško, D. Kovačević, I. Oreb, Lj. Perčinlić, Z. Vrkljan).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –