Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adriana Lisboa

Simfonija u bijelom

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • 02/2016.
  • 236 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591217
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Simfonija u bijelom" slojevit je roman koji prikazuje 40-ogodišnju povijest jedne obitelji, točnije životnu priču dviju sestara, koje se, svaka na svoj način, nepovratno mijenjaju nakon nemiloga događaja u obitelji, i čiji razrušeni životi odlaze u potpuno nezamislivom i suprotnom smjeru od onoga o čemu su snatrile kao djevojčice.

Ovaj roman bogate poetike čija je radnja smještena u ruralni Brazil podjednako nam oslikava i njegov urbani prostor, a govori o odrastanju i sestrinstvu, o odgoju i zločinu, o potisnutim emocijama, o ljubavi i umjetnosti, dok je sve prožeto iznimno delikatnom temom – temom incesta – kojoj autorica pristupa istodobno i hrabro i suptilno, i otvoreno i s oprezom.

Naracija je fragmentirana, a vrijeme elastično, izmjenjuju se slike iz djetinjstva sa slikama iz zrelih godina sestara, kada se nakon dugo vremena susreću, otvaraju stare rane i zatomljene osjećaje i proživljavaju svojevrsnu katarzu. Autorica definira svoj stil dinamičnom radnjom, ispunjenom iznenadnim obratima i uranjanjima u mračne predjele ljudske psihe, a istodobno prošaranom bogatim lirskim prikazima.

 

"Knjiga progovara stilom svojstvenim ljudskim strastima, bez vatrometa i pomodarstva opisuje ono od čega smo svi načinjeni – i pisci, i čitatelji i likovi. Moderni i poetični glas bez trikova, onoliko neposredan, koliko i složen, iznova potvrđuje vještinu koja se naziva umjetnošću pisanja." 

Pilar del Rio, predsjednica zaklade “José Saramago”

Adriana Lisboa brazilska je spisateljica rođena u Rio de Janeiru. Završila je preddiplomski studij glazbe, diplomski studij brazilske književnosti i postdiplomski studij komparativne književnosti. Piše romane, kratke priče, poeziju u prozi te knjige za djecu. Svoju je spisateljsku karijeru započela romanom "Os fios da memória", nakon čega su uslijedila još četiri romana: "Simfonija u bijelom" (2001.), "Um beijo da colombina" (2003.), "Rakushisha" (2007.) i "Azul-corvo" (2010.). Objavila je i zbirku kratkih priča i poezije u prozi "Caligrafias" (2004.) te pripovijetku "O coraçao as vezes para de bater" (2007.) prema kojoj je redateljica Maria Camargo snimila film. Napisala je tri knjige za djecu: "Língua de trapos" (2005.), "A sereia e o caçador de borboletas" (2009.), "Contos populares japoneses" (2008.).

Adriana Lisboa dobila je nagradu „José Saramago” za roman "Simfonija u bijelom", nagradu „Moinho Santista“ za cjelokupno djelo te nagradu za dječju knjigu "Língua de trapos" od brazilske Nacionalne fondacije za dječju knjigu. Godine 2007. uvrštena je u 39 najznačajnijih latinoameričkih autora mlađih od 39 u sklopu projekta „Bogotá 39/Hay Festival”. Živi u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Adriana Lisboa - Simfonija u bijelom –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –