Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tatiana Salem Levy

Ključ

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Katarina Ramljak
  • 03/2016.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789532591286
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Ključ" je priča o mladoj ženi koja se, nakon što joj djed pokloni ključ njegove rodne kuće u Izmiru u Turskoj, odlučuje na putovanje stopama svojih predaka u potrazi za obiteljskim, ali i vlastitim identitetom. Fragmentiziranom naracijom, u obliku kratkih ulomaka u kojima pripovjedačica mijenja vremenske i prostorne perspektive i prelazi s jednog člana obitelji na drugi, pred čitateljem se rastvara priča o političkom nasilju, o emigraciji kao sudbini, o teškoćama uspostave osobne arhitektonike uslijed iskorijenjenosti i prisiljenosti na mijenjanje mjesta boravka, o identitetnom rascjepu koji se stvara u osobi primoranoj služiti se jezikom koji nije materinji, i tegobnosti prilagođavanja novoj okolini, novim ljudima, nepoznatim običajima, jeziku, hrani...

Ovaj roman donosi priču o tri generacije jedne brazilske obitelji koju autorica suvereno prati tijekom više desetljeća proživljena na tri različita kontinenta. Ključ je i priča o različitim ljubavima: obiteljskim – nježnim i prisnim, romantičnim – snažnim ali destruktivnim, te o ljubavi koja nadilazi političku opresiju i koja se ne plaši vjerske nesnošljivosti niti okrutnosti policijskoga uma.


Tatiana Salem Levy dojmljivo dočarava Tursku, Portugal i Brazil, te veoma sugestivno oslikava različite ljude povezane istom sudbinom – sudbinom čovjeka osuđenog na lutanje, na bijeg, na prilagodbu, čovjeka iskorijenjenog, ali koji smisao života pronalazi u ljubavi spram svojih bližnjih.

Tatiana Salem Levy (1979., Lisabon) brazilska je spisateljica i prevoditeljica turskih korijena rođena u Portugalu. Doktorirala je književnost na Sveučilištu u Rio de Janeiru. Njezin debitantski roman "Ključ" osvojio je nagradu "São Paulo" za književnost i bio je finalist za nagrade "Jabuti" i "Zaffari&Bourbon". Preveden je na francuski, talijanski, rumunjski, španjolski i turski.

Godine 2011. objavila je drugi roman "Dois rios", a 2014. roman "Pairaiso". Suradnica je u knjizi Primos: histórias da herança árabee judaica" (2010.) i autorica disertacije "A experiência do fora: Blanchot, Foucault e Deleuze" (2011.). Napisala je dvije knjige za djecu: "Curupira Pirapora" i "Tanto Mar".

Tatiana Salem Levy redovito sudjeluje na državnim i međunarodnim književnim festivalima, a magazin Granta svrstao ju je na listu najboljih mladih brazilskih romanopisaca 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –