Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noémi Szécsi

Komunist Monte Cristo

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Viktorija Šantić
  • 05/2016.
  • 408 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038728
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Junak romana mladić je Sanyi koji početkom 20. stoljeća dolazi u kontakt s komunističkim pokretom i tek pri kraju života shvaća u što se zapravo upleo. Tijekom desetljeća nosi ga val raznoraznih političkih promjena, sudionik je tragičnih i tragikomičnih događaja, a uza sve to kao proleter i komunist prinuđen je živjeti inkognito, s lažnim identitetom u reakcionarnoj sredini srednje klase.

"Komunist Monte Cristo" satiričan je roman o kontroverznom poglavlju mađarske povijesti dvadesetoga stoljeća. Povijesni roman ima veliku tradiciju u mađarskoj književnosti, no ova knjiga ističe se ironičnim pristupom događajima i ličnostima burnog razdoblja između 1919. i 1957. godine. U romanu Noémi Szécsi defiliraju markantne povijesne ličnosti koje upoznajemo kroz prizmu spisateljičine ironije, ali pored njih čitatelji dobivaju uvid i u mikrosvijet svakodnevice malog čovjeka prošloga stoljeća.

Za one koji manje poznaju ovo razdoblje mađarske povijesti, na kraju knjige dodano je kazalo imena i kronologija događaja. Roman je 2009. godine dobio prestižnu Nagradu Europske unije za književnost.

Noémi Szécsi rođena je 1976. u Szentesu u Mađarskoj. Od 1994. godine studirala je latinski, kasnije engleski i finski jezik u Budimpešti, gdje je diplomirala 2001. Na Institutu za društvene znanosti Sveučilišta u Helsinkiju studirala je 2000. godine kulturnu antropologiju i rodne studije. Ondje je 2002. napisala prvi roman Ugrofinski vampir. Tijekom 2001. i 2002. godine završila je postdiplomski studij novinarstva u Budimpešti. Pisala je kolumne za mađarski tjednik Magyar Narancs, uređivala internetski književni magazin terasz.hu. Romani različitih žanrova i tema, počevši od povijesnog i obiteljskog do romana za djecu i mlade (Ugrofinski vampir, 2002., Dnevnik buduće mame, 2003., Komunist Monte Cristo, 2006., Posljednji kentaur, 2009., Nespokojni, 2011., Ulica Madragora 7, 2012., Čitač misli, 2013. i drugi) nagrađivani su i prevođeni na engleski, talijanski, poljski, srpski, makedonski jezik. Za roman "Komunist Monte Cristo" 2009. godine dobila je Nagradu Europske unije za književnost. Gostovala je na mnogim književnim festivalima i sajmovima knjiga u Kielu, Frankfurtu, Birminghamu, Manchesteru, Londonu, Veneciji, Salernu, Beogradu, New Yorku, Göteborgu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –