Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ondřej Vojtěchovský

Iz Praga protiv Tita : Jugoslavenska informbiroovska emigracija u Čehoslovačkoj

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Maja Janković
  • 05/2016.
  • VII, 752 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963415
  • Cijena: 249.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Češki povjesničar Ondřej Vojtěchovský, profesor Karlova sveučilišta u Pragu, napisao je opsežnu knjigu o sudbini jugoslavenskih građana koji su se nakon sukoba između Staljina i Tita zatekli u Čehoslovačkoj i okrenuli se protiv svoje partije i države, duboko vjerujući Staljinu i njegovu vodstvu u međunarodnom radničkom pokretu.

Vojtěchovský je detaljno istražio i opisao složenu i raznoliku problematiku grupe jugoslavenskih pobornika Informbiroa u Čehoslovačkoj, napose u Pragu. Oko stotinu i pedeset jugoslavenskih komunista, među kojima su Anton Rupnik, Josip Milunić i Teodor Balk, prvih je nekoliko godina izgnanstva u Pragu maštalo o tome da će se vratiti u Jugoslaviju i preuzeti vlast u zemlji. No od druge polovice pedesetih sve je bilo posve jasno – oni su postali politički emigranti suočeni s dilemom da li se vratiti kući (i potom snositi posljedice protivljenja jugoslavenskom režimu) ili se nastaniti zauvijek u inozemstvu te nastaviti svoje daljnje političko djelovanje.

Autor je proučio brojne čehoslovačke i jugoslavenske arhivske dokumente i obuhvatio ne samo aktivnost emigracije, već i različite strane života stranaca u komunističkoj Čehoslovačkoj. Također je pokazao koliko su jugoslavenski politički (informbiroovski) emigranti sudjelovali u javnom životu Čehoslovačke i, kasnije, Češke.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –