Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daniel J. Levitin

Mozak i muzika : Znanost o jednoj ljudskoj opsesiji

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Igor Buljan
  • 05/2016.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861396
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Mozak i muzika" je popularno-znanstvena knjiga Daniela J. Levitina, glazbenika, znanstvenika koji se bavi proučavanjem neurologije i profesora na Katedri za psihologiju na montrealskom Sveučilištu McGill, objavljena 2006. i prevedena na dvadeset jezika. Više od godine dana nalazila se na listi najprodavanijih knjiga The New York Timesa.

"Mozak i muzika" želi približiti najnovije spoznaje iz područja neuroznanosti glazbe obrazovanom čitatelju laiku. Pojmovi teorije glazbe objašnjeni su s aspekta kako ih mozak interpretira i procesuira: timbar i visina tona, ritam i harmonija povezuju se s anatomijom i biokemijom neurona, kognitivnom psihologijom i evolucijom, zaobilazeći pritom usko stručni žargon. Levitinov vrckavi stil i opušteni pristup lako zadobivaju pažnju čitatelja.

"Mozak i muzika" polemizira s poznatom teorijom prema kojoj je glazba tek usputni proizvod evolucije i zalaže se za viđenje da je ona pokazatelj misaonog, osjećajnog i tjelesnog zdravlja te donosi prednost u evolucijskoj borbi, pogodujući društvenom zbližavanju i uključenosti u socijalni krug.

"Mozak i muzika" dospjela je do finala izbora za nagradu koju dodjeljuje Los Angeles Times u kategoriji za najbolju znanstvenu knjigu. Među knjige godine uvrstili su je The Guardian i The Independent. Dug je popis znanstvenika i glazbenika koji su joj izrekli pohvale, između ostalih: Oliver Sacks, Francis Crick, Brian Greene, David Byrne, George Martin, Yoko Ono, Neil Peart, Victor Wooten, Pete Townshend i Keith Lockhart, a ušla je u popis fakultetske literature na mnogim sveučilištima uključujući MIT, Dartmouth College, UC Berkeley, Stanford i Harvard.

"Mozak i muzika" provokativno je djelo koje na svakoj stranici razotkriva duboko skrivene tajne o načinu na koji priroda i odgoj stvaraju opsesiju prirođenu samo ljudima.

Beskrajno poticajan, čudesan pregled, kakav je mogao dati samo duboko muzikalan neuroznanstvenik. — Oliver Sacks

Iako rasvjetljuje štošta, knjiga nam ne “kvari” užitak u glazbi nego samo produbljuje njezinu tajnovitost. — David Byrne

Daniel J. Levitin je profesor psihologije i glazbe na Sveučilištu McGill u Montrealu i autor bestselera "Mozak i muzika", "Svijet u šest pjesama" i "Organizirani um" prevedenih na dvadeset jezika. Prije nego što je postao neuroznanstvenik, radio je kao studijski glazbenik, snimatelj i producent. Objavljuje članke u znanstvenim i glazbenim časopisima te i dalje nastupa svirajući gitaru i saksofon sa Stingom, Bobbyjem McFerrinom, Rosanne Cash, Davidom Byrneom, Crisom Williamsonom, Victorom Wootenom i Rodneyjem Crowellom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Dr. Daniel Levitin - TED –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –