Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Duško Petrović

Izbjeglištvo u suvremenom svijetu : Od političkoteorijskih utemeljenja do biopolitičkih ishoda

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2016.
  • 440 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039497
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Izbjeglištvo u suvremenom svijetu" predstavlja originalan interdisciplinarni doprinos razumijevanju aktualnih prijepora oko pitanja migracije i izbjeglištva, kako u hrvatskom, tako i u europskom i globalnom kontekstu, ali i zanimljiv pregled teorijskog promišljanja fenomena izbjeglištva u posljednjih nekoliko desetljeća. Pitanje izbjeglištva, azila i imigracije jedno je od najvažnijih tema današnjice, kako u političkom diskursu, tako i u znanstvenim istraživanjima i promišljanjima pitanja identiteta, subjektiviteta, "reguliranja" društva, biopolitike i "upravljanja" populacijom.

Velika je vrijednost ovoga djela – osim nadahnuta teorijskoga pristupa – u samoj metodologiji. Ukratko, baveći se novijim teorijama, od pozicije Hanne Arendt o fenomenu izbjeglištva kao posljedici modernog političkog sustava Zapada, preko Foucaultove pozicije o reguliranju populacije i Agambenove ideje o biopolitici do Benjaminove, Laclauove i Žižekove teorije o ideologiji, autor kroz inovativno iščitavanje tih pristupa otvara "neoznačenu pukotinu" koja omogućuje originalan teorijski okvir za promišljanje zajednice te etnografski i autoetnografski pristup ovoj iznimno važnoj i osjetljivoj temi.

Takav pristup sadržava snažan potencijal senzibiliziranja šire društvene javnosti i razrješavanja traumatskih neksusa neposredne prošlosti, jer zorno prikazuje i neposredno iskustvo izbjeglištva, kroz mnoštvo osobnih iskaza.

Duško Petrović (Sarajevo, 1977.), kulturni antropolog i etnolog, radi kao asistent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Do sada je objavljivao članke u znanstvenim časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu, ovo mu je prva autorska knjiga. Piše o temama iz područja političke antropologije, političke teorije i filozofije. Posljednjih nekoliko godina intenzivno proučava fenomen izbjeglištva i migracija u suvremenom svijetu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –