Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Manuel Puig

Crvene usnice

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 10/2016.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591460
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Crvene usnice" nesvakidašnji je roman u kojemu pratimo nekoliko paralelnih radnji između 1934. i 1947., u argentinskom selu Vallejosu i glavnome gradu Buenos Airesu. Nakon raskida zaruka s Juan Carlosom, muškarcem kojeg je iskreno voljela, djevojka Nélida udaje se u Buenos Airesu za drugoga te započinje novi život s mužem i dvoje djece, daleko od Vallejosa i svih onih koje je tamo ostavila.

Međutim, saznavši da je Juan Carlos preminuo u sanatoriju, premda posvađana s njegovom majkom i sestrom, odlučuje im poslati pismo sućuti. Juan Carlosova majka joj, na njezino iznenađenje, odgovara i time započinje njihova duga prepiska iz koje saznajemo neočekivano mnogo događaja i otkrivamo zamršenu mrežu ljudi vezanih uz Juan Carlosa, ali i ostale stanovnike Vallejosa.

Izuzetno dinamična radnja Puigova romana rezultat je multidiskurzivnosti i raznolikosti pripovjednih perspektiva. Kroz dnevničke zapise, pisma, isječke iz novina, policijske i medicinske izvještaje, smrtovnice, unutarnje monologe, ciganske gatke, pa čak i ispovijedi svećeniku pratimo umreženost stanovnika jednog sela i njihove brojnim odnosima isprepletene sudbine što je uvjerljiva podloga za stjecanje dojma o društvenim i političkim prilikama u Argentini prve polovice 20. stoljeća.

Puigova inovativnost u romanu dolazi do punog izražaja, pa se "Crvene usnice" uz poznatiji "Poljubac žene pauka" svrstavaju u njegovo najznačajnije djelo – kritički britko, uzbudljivo i zabavno.

Manuel Puig (r. Argentina, 1932. – u. Meksiko, 1990.) proslavljeni je argentinski autor koji je pisao romane i drame. Smatralo ga se jednim od najkreativnijih latinoameričkih pisaca, a svjetsku slavu stekao je svojim poznatim i hvaljenim romanom "Poljubac žene pauka". Studirao je najprije arhitekturu, potom engleski, francuski i talijanski na Filozofskom fakultetu, nakon čega seli u Italiju kako bi studirao film. Živio je u Londonu, Stockholmu, New Yorku, radio kao pomoćnik redatelja i kao profesor talijanskoga i španjolskoga jezika.

Svoj je prvi roman napisao u New Yorku i objavio ga 1965. pod naslovom "La traición de Rita Hayworth" (Izdaja Rite Hayworth). Nakon toga napisao je mnoštvo romana, od kojih su najpoznatiji: "Boquitas Pintadas" (Crvene usnice, 1969.), "The Buenos Aires Affair" (Afera u Buenos Airesu, 1973.), "El beso de la mujer araña" (Poljubac žene pauka, 1976.), "Maldición eterna a quien lea estas páginas" (Proklet bio onaj tko ovo čita, 1980.) i "Sangre de amor correspondido" (Krv uzvraćene ljubavi, 1982.).

Njegove su najpoznatije drame: "Bajo un manto de estrellas" (Pod plaštom zvijezda, 1983.), "Recuerdo de Tijuana" (Uspomene na Tiujanu, 1985.), "El misterio del ramo de rosas" (Misterij buketa ruža, 1987.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Crvene usnice - Manuel Puig –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –