Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jose Luis Peixoto

Knjiga

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 10/2016.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953577
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Knjiga" je saga o portugalskoj emigraciji u Francuskoj, ispričana iz perspektive niza nezaboravnih likova, uz jasan stilski potpis autora. Između zaseoka u kontinentalnom zaleđu Portugala i Pariza te između seoskih zabava uz radio i referenci na visoku kulturu, otkrivaju se znakovi prošlosti koja je povela tisuće i tisuće Portugalaca u potragu za boljim životom u stranoj zemlji.

Kroz osobnu, gotovo klasičnu ljubavnu priču, autor je uspio prikazati niz osebujnih, gotovo grotesknih likova i niz nezaboravnih situacija, pritom tjerajući čitatelja da se u potpunosti uživi u ovaj stilski odlično izveden roman, u kojemu će podjednako uživati oni koji vole dobru ljubavnu priču, a i oni koji preferiraju mogućnost raznovrsnih interpretacija djela kroz iščitavanje referenci kako na popularnu kulturu, tako i na niz modernističkih i postmodernističkih književnih remek-djela.

Peixotov spisateljski talent i ljepota ritma njegove proze prava su rijetkost. - The Guardian

Jedan od onih pisaca koji vrlo visoko uzdižu književnost vlastite zemlje. - Le Figaro

Peixoto iznenađuje stilističkim umijećem, kojim kao da slijedi primjer velikoga Joséa Saramaga, ali i hrabrošću kojom stvara, u današnje vrijeme, pripovjedne strukture dostojne Faulknera, Rulfa i Donosa. - L'Unità

Hrabra i očaravajuća Peixotova proza iznimno je lijepa, nevjerojatno bogata i dojmljiva. - The Independent

José Luís Peixoto (1974., Galveias, Portugal) jedan je od najcjenjenijih portugalskih pisaca mlađe generacije. Nakon što je 2001. dobio Nagradu José Saramago za roman "Nijedan pogled" (VBZ, 2004.), osnovana je nagrada za mlade autore koja nosi njegovo ime. Za roman "Cemitério de Pianos" dobiva Nagradu Cálamo Otra Mirada, za najbolju stranu knjiga objavljenu u Španjolskoj. Preveden je na više od dvadeset jezika. "Knjiga" je doživjela 9 izdanja u Portugalu od objavljivanja 2010. godine, te stekla autoru glas jednoga od najzanimljivijih i najčitanijih suvremenih portugalskih, a i svjetskih autora. 2016. godine s romanom “Galveias” osvaja nagradu Oceanos (koju mnogi nazivaju “Bookerom za portugalski jezik”) za najbolju knjigu objavljenu na portugalskom jeziku. Bavi se i dramaturgijom, pisanjem poezije i tekstova za pjesme (objavio je vrlo uspješan zajednički album s portugalskim metal bendom Moonspell). "Unutar tajne" njegov je prvi objavljeni putopis.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –