Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Marčinko Vlasta Rudan

Histerija

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 02/2017.
  • 122 str., meki uvez
  • ISBN 9789531767903
  • Cijena: 19.51 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Histerija" Darka Marčinka, Vlaste Rudan i suradnika na sveobuhvatan način pristupa histeriji, toj najzagonetnijoj bolesti, koja je i danas prisutna, ali pod drugim nazivima. Fenomen histerije star je koliko i pisana povijest medicine. Nema knjige na hrvatskom jeziku koja tako temeljito i sveobuhvatno pristupa pojmu histerije.

Knjigu je napisalo 7 autora psihodinamske orijentacije, ali koji se međusobno razlikuju po svome profesionalnom djelovanju i smjerenju. To je pridonjelo da knjiga bude "različita", što je sigurno njena velika vrijednost, a opet da je jedna cjelina i da ne bude fragmentarna, što je još veća vrijednost i što je teško postići. U svim se podglavljima osjeća neka vrsta radosti i ponosa što je histerija ponovno znanstveno zanimljiva, ima tu i neke vrste zahvalnosti Freudu i sljedbenicima na originalnom doprinosu shvaćanja histerije te postavljanju temelja psihoanalizi. Ali, nema isključivosti i zatvaranja u svoje dvorište. Bačena je rukavica i drugim psihoterapijskim, psihijatrijskim, neuroznanstvenim, društvenim, umjetničkim pristupima ovoj temi, sa željom da se histerija pokuša „objasniti“ bolje ili barem drugačije.

Također je značajno za knjigu da izlazi iz područja kliničke prakse i histeriju pozicionira kao puno širi fenomen (društveni, politički, umjetnički). To je čini štivom koje će rado čitati i drugi, a ne samo stručnjaci za mentalno zdravlje.

Iz recenzije, Prof. dr. sc. Dražen Begić


Neki ljudi govore riječima, neki tijelom – uspješan liječnik sluša i promatra i jedno i drugo. Histerija, možda jedan od najčešće korištenih termina u psihijatriji, u uporabi je više od 2000 godina, označava bolesti s tjelesnim simptomima koje se mogu objasniti psihološkim, a ne organskim faktorima. Originalni naziv histerija isključen je iz današnjih medicinskih dijagnostičkih priručnika te je „raseljen“ u brojne dijagnostičke kategorije poput somatizacijskog poremećaja, konzervativnog poremećaja te histrioničkog poremećaja ličnosti. Histerija može oponašati gotovo svaku tjelesnu bolest te je stoga zanimljiva i stručnjacima koji se bave tjelesnim bolestima.

Knjiga se sastoji od sedam poglavlja u kojima autori iz različitih perspektiva (etiološke, povijesne, umjetničke, terapijske) rasvjetljuju problem histerije, odnosno ispreplitanja psiholoških i tjelesnih reprezentacija. Obilje referencija koje su navedene na kraju svakog poglavlja jamče čitatelju detaljan, sveobuhvatan i prosječan prikaz ove kompleksne problematike.

Ova knjiga, možda više od svih dosadašnjih, predstavlja integraciju psihološke i somatske medicine jer nas glavna tema ove knjige uči da čovjek nije samo duša, ni tijelo, nego oboje istovremeno. U tom smislu knjiga predstavlja vrijedno štivo ne samo za stručnjake koji se bave psihološkim temama, nego i za ostale specijaliste. Knjiga nam pruža mnogo informacija, od teorijskih koncepata, pa do praktičnih savjeta koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu i biti korisno pomagalo i potpora cjeloživotnom učenju liječnika i srodnih pomagačkih struka.

Doc. dr. sc. Bjanka Vuksan Ćusa

::

Suradnici: Vedran Bilić, Stanislav Matačić, Sanja Borovečki Jakovljev, Mirela Vlastelica, Goran Arbanas.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –