Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Efraim Zuroff

Operacija Posljednja prilika : Potraga za nacističkim zločincima

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mirna Herman Baletić
  • 02/2018.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669268
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Efraima Zuroffa koja je pred nama, "Operacija Posljednja prilika", čiji naslov aludira na činjenicu da će biološka smrt oteti iz ruku pravde preostale odgovorne za Holokaust ako se ne poduzme taj posljednji napor da ih se uhvati i izvede pred sud, govori o tome kako su zločinci desetljećima izbjegavali pravdi, kako im se mukotrpno ulazilo u trag i kako se (neke, barem) pronalazilo.

Za čitatelje u Hrvatskoj posebno će zanimljiva poglavlja biti ona što se bave slučajem Milivoja Ašnera, šefa ustaške policije u Požegi, koji je, dokazima usprkos, a zahvaljujući tromosti austrijskog pravosuđa, dočekao svoj kraj na slobodi, mirno živeći sa suprugom u Klagenfurtu (Celovcu). Drugo posebno zanimljivo poglavlje jest ono što se bavi suđenjem jednom od zapovjednika zloglasnog jasenovačkog logora, Dinku Šakiću. To je, vrijedi naglasiti i ponoviti, jedino suđenje nekome odgovornom za ustaške zločine u gotovo tri desetljeća postojanja neovisne Hrvatske. Jedino! Zato i ono što Zuroff radi ima smisla, jer još je relativno mnogo šakića koji slobodno žive širom svijeta, uživajući zaštitu onih kojima su služili u vrijeme Hladnoga rata, ili naprosto “prodajući se” kao antikomunisti.

S Efraimom Zuroffom sastajao sam se mnogo puta, i u Zagrebu i u Izraelu. Znam da je riječ o čovjeku koji ono što radi ne radi zbog mržnje prema bilo kome, nego isključivo zbog toga da zločin bez presedana u novijoj povijesti ljudskoga roda ne ostane nekažnjen i da zločinci budu privedeni pravdi. Nadam se i volio bih vjerovati da će knjigu Operacija Posljednja prilika pročitati upravo oni koji su uvjereni u suprotno.

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske 2000.–2010.

 

Iz kritike:
 
Nikad nije prekasno privesti pravdi odgovorne za strahote Holokausta. Operacija Posljednja prilika pokazuje kako Efraim Zuroff s neiscrpnom energijom, predanošću i strašću čini upravo to. Ovo je savršen primjer koliko dobra pojedinac može napraviti kad je predan pravdi i istini. - Abraham Foxman, direktor Antidefamacijske lige

Napisana poput detektivskog romana, ova se knjiga bavi temeljnim pitanjima ljudske pravde opisujući autorove napore da otkrije sakrivene ratne zločince. Zuroff pripovijeda o svojim uspjesima i neuspjesima u potrazi za nacističkim zločincima. I mi se, kao čitatelji, uključujemo u njegovo neumorno traganje. Knjiga za široki krug čitatelja.
– Nechama Tec, istraživačica Holokausta

Efraim Zuroff duhovni je nasljednik Simona Wiesenthala. Hrabar i pažljiv, slijedi nacističke ratne zločince i nakraj svijeta, do njihova posljednjeg daha – uvijek u ime pravde, uvijek u ime sjećanja. Povjesničar Zuroff piše kao romanopisac, odan istini, s poniznošću i zahvalnošću, ali i sa zadivljujućom moralnom čvrstinom. – Michael Berenbaum, direktor Instituta Sigi Ziering i profesor na American Jewish University

Zuroffova je knjiga izvanredna i pristupačna za čitanje te je pravo vrelo informacija o ulozi kolaboracionističkih režima pokazujući kako je golemi broj zapovjednika jedinica koje su provodile masovne zločine pobjegao na Zapad bez poteškoća. Zuroff ističe kako su neki od tih ljudi u svojim domovinama i dalje heroji jer ih se smatra borcima protiv komunizma, a ne pokvarenim nacistima. – Seth Frantzman, The Jerusalem Post

Potresna priča o predanosti jednog čovjeka rješavanju pravnog i moralnog problema, uz šokantan prikaz raširene ravnodušnosti, pa čak i antagonizma s kojima se autor susreće. Otrežnjujući, vrijedan izvor za buduće povjesničare. – Kirkus

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –