Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Petek

Kuglijeve knjige : Nostalgični hommage knjizi

  • Nakladnik: Knjižnice grada Zagreba
  • 02/2018.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789533370989
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Kuglijeve knjige: Nostalgični hommage knjizi" više knjižničarke Dubravke Petek daje pregled djelovanja zagrebačkog knjižarsko-nakladničkog poduzeća Stjepana Kuglija i Alberta Deutscha. Istraživanje provedeno na konkretnim primjercima Kuglijevih izdanja zastupljenima u fondu Gradske knjižnice u Zagrebu te na arhivskoj građi njezine zbirke Zagrabiensia, stavlja naglasak na neke segmente raznolike djelatnosti ovog poduzeća, koja je obuhvaćala nakladništvo i knjižarsko poslovanje.

Posebna pozornost posvećena je prikazu Kuglijeve Hrvatske biblioteke kojom on u velikoj mjeri doprinosi približavanju prijevoda stranih književnih djela na hrvatski jezik i njihovu integriranju u hrvatski književno- jezični korpus. Knjiga se pritom promatra kao cjeloviti artefakt koji ima vrijednost baštine zbog svojih materijalnih obilježja - knjižne opreme i ilustracije - te duhovnog sadržaja izraženoga u tekstualnom obliku.

Također se može govoriti i o samoj knjižari u Ilici kao nezaobilaznoj lokaciji negdašnjeg međuratnog Zagreba, kultnom mjestu tiskane i pisane riječi koje je privlačilo Zagrepčane u širokom socijalnom i obrazovnom rasponu.

Dubravka Petek rođena je u Zagrebu 1962. godine. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu (II.gimnaziju, tzv. Centar za kulturu i umjetnost). Nakon mature upisala se na Filozofski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu gdje je studirala i diplomirala filozofiju i komparativnu književnost.  

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih radi u Hrvatskom književnom društvu sv. Jeronima kao urednica. Od 1996. godine zaposlena je u Gradskoj knjižnici u Zagrebu najprije kao dipl. knjižničar-informator u Informativnoj službi,  a kasnije u zbirci Zagrabiensia, u kojoj radi kao voditeljica zbirke.

Objavila je dvije zbirke proze ("Nulti meridijan", 1988. i "U lazaretu", 1995.). Kratke priče objavljivala je u raznim književnim časopisima i tjednicima, (Kolo, Republika, Plima, Marulić, Hrvatsko slovo). 

U objavljenim stručnim radovima iz područja knjižničarstva bavi se tematikom vezanom uz raznovrsnu tiskanu građu nastalu u 19.st. i početkom 20.st., koja se čuva u zbirci Zagrabiensia, osobito njezinim kulturološkim i kulturno-povijesnim aspektima. 

"Kuglijeve knjige : nostalgični hommage knjizi" nastale su kao rezultat posvećenosti književnosti i knjizi i dugogodišnjeg profesionalnog rada s knjigom te bavljenja knjigom kao kulturnim dobrom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Dubravka Petek: Kuglijeve knjige –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –