Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Orhan Kemal

Murtaza

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Maja Tutavac
  • 10/2018.
  • 360 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592245
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Murtaza je noćni čuvar u siromašnoj gradskoj četvrti koji svoju dužnost provodi s toliko revnosti i strogoće da iritira svoje sumještane. No dužnost je Murtazi iznad obitelji i vlastita probitka, a red i disciplina kategorije kojima je u svojoj neukosti toliko zaslijepljen da izaziva podsmijeh okoline. Kad ga životne okolnosti odvedu na mjesto čuvara u tvornicu za preradu pamuka, Murtazino se slijepo vjerovanje u red, rad i disciplinu neće nimalo promijeniti što će među tvorničkim radnicima prerasti u otvoreni prezir. Premda ga i njegovi nadređeni doživljavaju kao karikaturu, ubrzo i oni, proračunati i isključivo profitu skloni, uviđaju da im je upravo takav čuvar reda potreban.

"Murtaza" se smatra jednim od najvažnijih djela turskog klasika Orhana Kemala, ali i nezaobilaznim romanom u turskoj književnosti dvadesetog stoljeća. Situirajući roman u urbani iako sirotinjski prostor te problematizirajući tursku radničku klasu, Orhan Kemal ispisuje priču o tragikomičnom antijunaku koji autorovom zaslugom izrasta u simbol turske literature tog razdoblja. Autodestruktivno djelovanje glavnog junaka neminovno ga vodi u otuđenje i izolaciju, ali je Murtazina submisivna podložnost autoritetima autoru poslužila za širi i važniji kontekst – prikaz raslojavanja unutar radničke klase te formiranje začetaka demokratskih ideja unutar turskog društva.

**

Besmrtnik turske književnosti daje glas onima koji glasa nemaju. - Moris Farhi, The Independent

Kroz Murtazu, Orhan Kemal portretira općenite osobine prosječnog turskog čovjeka. Murtaza ima i drugu stranu – a ona je vrlo humana. Njegovo poštenje, integritet i predanost dužnosti čine ga lakmus papirom za prevaru – pored njega, svaka je prokazana. Murtaza je toliko naivan i neiskvaren da uz njega sve i svačije maske padaju. Murtaza jako podsjeća na Don Quijotea; u potpunoj predanosti idealu, nikada neće osvijestiti svoju ridikuloznost. Dosađuje svima, ali povrh svega predstavlja duhoviti subjekt. Štoviše, sam Orhan Kemal referira se na Don Quijotea kroz riječi Tehničkog direktora: `Don Quijote, kao što znate, nije bio jedini na svijetu… A i njegovi se korijeni protežu u svim vremenima pa tako i u našem. Svaka zemlja ima svog Don Quijotea. Slažete li se?´ - Ersan Uldes, Turkish Book Review

Za Orhana Kemala, jedina opcija koja je postojala bila je biti ljudsko biće, sa svim svojim kontradikcijama, suosjećanjem i skromnošću. Orhan Kemal bio je skroman čovjek; toliko skroman da nikad nije osvijestio koliki je značaj stvorio u turskoj klasičnoj književnosti. - Yashar Kemal

Orhan Kemal pravim imenom Mehmet Raşit Öğütçü (r. 1914. Adana, Turska – u. 1970. Sofia, Bugarska) turski je pisac koji i danas, 46 godina nakon smrti, spada u red sveprisutnih, omiljenih i najznačajnih književnika. Tijekom života pisao je pod različitim pseudonimima: Rašit Kemal i Orhan Rašit, a 1942. u glasilu Yuruyus počeo je objavljivati pjesme i priče pod pseudonimom Orhan Kemal. Na početku je pisao samo pjesme, a nakon susreta s Nazimom Hikmetom okrenuo se pisanju priča. Romani Orhana Kemala mogu se svrstati u dvije skupine. Prvu skupinu čine romani koji obrađuju piščev vlastiti život te nove društvene okolnosti, poredak i društvo koje iz njih proizlazi, a radnja im se odvija uglavnom u Čukurovi i okolici. Drugu skupinu čine romani koji obrađuju život ljudi u Istanbulu i okolici: život radnika u velikom gradu, zanatlija i uličnih trgovaca.

Među mnogobrojnim njegovim djelima najznačajnija su: priča "Bir Yılbaşı Macerası" (1941.), zbirke priča "Ekmek Kavgası" (1944.), novela "72. Koguş" (1954.), romani "Baba Evi" (1949.), "Cemile" (1952.), "Murtaza" (1952.), "El Kizi" (1960.), "Gurbet Kuşlari" (1962.), "Sokakların Çocuğu" (1963.), "Kötü Yol" (1969.); "Zločin", "Gospođino imanje" i "Bjegunac" iz trilogije "Polja nade" i brojni drugi romani, te autobiografijski memoari "Nazım Hikmet’le Üç Buçuk Yıl" (1965.). Nakon smrti, u njegovu čast, 1971. ustoličena je književna nagrada „Orhan Kemal“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –