Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dalibor Talajić

Most ponad burne rijeke

  • Nakladnik: Beletra
  • 05/2018.
  • 190 str., meki uvez
  • ISBN 9789538209000
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dalibor Talajić je otac koji je svom sinu odlučio približiti svijet koji je dječak nakon navršene prve godine prestao doživljavati. Ustanovljene su teškoće u komunikaciji, preosjetljivost na hranu i trovanje živom. Do postavljanja dijagnoze poremećaja autističnog spektra trebale su proći godine. Za oca, koji je sina učio svaki korak, bila je to utrka s vremenom. Otac koji voli trebao je postati otac koji prisiljava. Jer tko će ako ne otac svojom dušom osjetiti zarobljenu dušu sina, dotaknuti je i ohrabriti da se otvori prema životu?

Talajić je glazbenik i crtač stripova, jedan od najboljih u Hrvatskoj – a i mnogo šire jer crta za američki Marvel – stoga je i kao pisac cijelo vrijeme svjestan cjeline, a istodobno osjetljiv na detalje. Sugestivnim rječnikom i širokim asocijacijama uvodi čitatelja u svoje životno iskustvo koje prenosi sinu. A ono je impregnirano pop-kulturom, herojima stripa i, naravno, glazbom. U knjizi stoga odjekuju operne arijeu izvedbi slavne Ljiljane Molnar Talajić, Daliborove majke, čiji glas prati unuka na terapijama. U Talajićevoj priči „čujemo“ uspavanku Jimmyja Stanića iz Pinokija i naslovnu Bridge over Trouble Water u snažnoj Elvisovoj izvedbi.

Roditeljske ispovijesti o postignućima djece s posebnim potrebama važna su pomoć mladim roditeljima koji se susreću sa sličnim odgojnim izazovima, a posebno su vrijedne priče iz naše sredine koje donose praktične smjernice za stručnu potporu koja se može ostvariti u domaćim uvjetima. A kad su autori takvih ispovijesti očevi, u njima na nov način afirmira snaga osjećaja koje posjeduju muškarci i očinska ljubav, pouzdana i požrtvovna "kao most ponad burne rijeke", kako je to u svojoj ispovijesti opisao Dalibor Talajić.

U vrijeme kada broj autistične djece raste, knjiga Dalibora TalajićaMost ponad burne rijeke“ donosi poruku nade i, ne ulazeći u uzroke, pokazuje što se sve može učiniti kako bi djeca s poremećajem autističnog spektra živjela što prilagođenije i što vedrije.

Dalibor Talajić, rođen je 1972. u Sarajevu, diplomirao je glazbenu umjetnost na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prije nego što je ostvario svoj san da postane profesionalni crtač stripa, jedanaest godina radio je kao profesor klarineta u glazbenoj školi. Stripove je objavljivao u nekoliko hrvatskih magazina, uključujući legendarni zagrebački fanzin Endem. Za američke izdavače crta od 2005., a od 2009. gotovo ekskluzivno radi za Marvel. Živi i radi u Zagrebu. Aktivist je po pitanju osvještavanja i informiranja društva o problemu autizma. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –