Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matko Globačnik

Hrvatska socijaldemokracija u Prvome svjetskom ratu

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 02/2019.
  • 128 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963934
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Popunjavajući prazninu istraživanja povijesti Prvog svjetskog rata u hrvatskoj historiografiji, unutar koje je djelovanje hrvatske socijaldemokracije dodatno marginalizirana tema, Matko Globačnik u knjizi "Hrvatska socijaldemokracija u Prvome svjetskom ratu" istražuje pitanje držanja vodstva hrvatske socijaldemokracije u Prvom svjetskom ratu, s posebnim osvrtom na odnos prema ratu i internacionalizmu, reformi i revoluciji te rascjepu između socijaldemokracije i komunizma, u kontekstu političkog iskustva 19. stoljeća, koje je krucijalno odredilo držanje socijaldemokracije i daljnji politički razvoj u 20. stoljeću.

Knjiga na temelju analize međuodnosa socijaldemokratskih političara i intelektualaca u povijesnom kontekstu prati razvitak i promjene njihove ideološke orijentacije i političkog djelovanja u okvirima Prvog svjetskog rata, posebno u kontekstu politike Centralnih sila.


**

(iz autorovog Predgovora)

Povod za pisanje ove opsegom malene, ali tematikom važne knjige pružila mi je ponuda uredništva zbornika koji će biti objavljen u čast sedamdesetog rođendana profesora Drage Roksandića, kao i stogodišnjica kraja Prvoga svjetskog rata. Knjigu smatram prilogom obljetnici profesora Roksandića jer dodiruje dvije velike teme u njegovu znanstveno-istraživačkom opusu, naime, povijest Hrvatske u okviru Habsburške Monarhije (u ovom slučaju, sam kraj te države) te povijest Srba u Hrvatskoj, preko Vitomira Korača, hrvatskoga socijaldemokratskog političara srpskoga podrijetla. (...)

Jednako tako zahvaljujem profesoru Damiru Agičiću (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Srednjoj Europi koji su preuzeli na sebe teret objavljivanja knjige. Pažljivim čitanjem i korisnim savjetima posebno su me zadužili profesori Ivo Banac (Tale University / Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Aleksandar Jakir (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), a svakako mije od pomoći bilo osoblje arhiva i knjižnica čije sam gradivo koristio. Posljednje, ali ne i najmanje važno, zahvaljujem svojoj obitelji na potpori. Svi su stavovi, kao i moguće pogreške u knjizi, dakako, moji.

Zagreb, 12. prosinca 2018.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –