Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lorenzo Amurri

Apneja

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 03/2019.
  • 296 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592436
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Lorenzo Amurri ima dvadeset šest godina i živi u Rimu s djevojkom Johannom. Glazbenik je, svira gitaru u rock bendu i živi punim plućima. Tog mu se jutra nikako nije dalo ustati iz toplog kreveta da bi otišao na skijanje s prijateljima. Ipak je ustao. I to je bio posljednji put da je stao na vlastite noge. Od pada na skijalištu potpuno mu je uništena kralješnica i izgubio je osjet od struka naniže. Nakon borbe za život i mjeseci rehabilitacije u švicarskoj klinici vraća se u obiteljski dom i započinje ono što liječnici groteskno nazivaju "normalnim životom". Nakon što su mu se svi snovi rasplinuli u trenutku snježne bjeline, piše svoju istinu o tome kako živjeti i preživjeti u zatvoru vlastita tijela.

Ovo je istinita priča lišena patetike i tabua, priča o paklu ovisnosti o drugim ljudima, priča u kojoj je bez zadrške ogoljena seksualna i fiziološka intima o kojoj se rijetko govori, a gotovo nikada ne piše. Ono što guši u Amurrijevoj apneji nije nedostatak zraka, već misli o samoubojstvu i nemogućnost bavljenja najvećom životnom strašću – glazbom. Miljama daleko od težnje da postane površno motivacijsko štivo, u ovom se romanu skriva put ljudske duše od rezignacije do prihvaćanja. Put na kojemu će uvidjeti da jedina istinska sloboda pokreta leži u slobodi misli.

 

„Ova se knjiga čita u jednom dahu, tjera nas da se zagledamo u skrivene kutke misli, u zatomljena mjesta u koja nikada uistinu ne skrećemo pogled.“
Annalena Benini, Corriere della Sera

„Tajna uspjeha ovog hrabrog romana leži u tome da dok Lorenzo uči ponovo ovladati svojim tijelom, mora naučiti i kako ovladati svojim emocijama.“
Antonio D’Orrico, Sette, Corriere della Sera

„Amurrijeva duša dugo je zadržavala dah, a ovim romanom napokon je raširila krila poput labuda.“
Enrica Brocardo, Vanity Fair

„Čitajući Apneju čitatelj plače, pati u tišini s glavnim likom. Pada u apneju, ali se i izdiže, i uspijeva se na kraju i smijati, kao što to biva i u životu, čak i nesrećama.“
Massimiliano Castellani, Avvenire

„Napokon nešto iskreno, autentično.“
Paolo Bianchi, Libero

Lorenzo Amurri (1971., Rim - 2016., Rim) talijanski je glazbenik, producent i književnik. Počeo je kao glazbenik i uspješno je surađivao s mnogim talijanskim bendovima kao što su Tiromancino i Franco Califano.

Život mu je obilježila tragična nesreća na skijanju koja ga je ostavila nepokretnim. Nemogućnost bavljenja glazbom uvela ga je u svijet književnosti. Počeo je s blogom i kratkim pričama koje su uvrštene u zbirku "Amore Caro", a 2013. je objavio debitantski roman "Apneja". Autobiografski roman ušao je u finale izbora za najvažniju talijansku književnu nagradu “Strega”, a osvojio je “Nagradu Europske unije za književnost” 2015.

Drugi i posljednji roman "Perché non lo portate a Lourdes?" objavio je 2014. godine, i u njemu se autobiografski bavio problemom invaliditeta, ali ovaj put iz perspektive ateista kojeg nagovaraju na potragu za ozdravljenjem kroz molitvu. Amurri je iznenada preminuo od zdravstvenih komplikacija u ljeto 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –