Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matthew Walker

Zašto spavamo : Nova znanstvena otkrića za kvalitetniji i zdraviji život

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Sanja Ščibajlo
  • 05/2019.
  • 380 str., meki uvez
  • ISBN 9789532574081
  • Cijena: 19.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Smatrate li da ste tijekom prošloga tjedna spavali dovoljno? Možete li se prisjetiti kada ste se posljednji put probudili bez budilice osjećajući se osvježeno, nemajući potrebu za kofeinom? Ako odgovor na ova pitanja glasi 'ne', niste jedini. Dvije trećine odraslih osoba u svim razvijenim društvima ne mogu noću odspavati preporučenih osam sati. Sumnjam da vas je ta činjenica iznenadila, ali možda će vas iznenaditi njezine posljedice.“

Neuroznanstvenik i zaljubljenik u istraživanje spavanja dr. sc. Matthew Walker u ovom međunarodnom bestseleru otkriva nam bezbrojne zdravstvene i društvene koristi koje proizlaze iz redovitog, dubokog osmosatnog noćnog sna, ali i nevjerojatne nepoželjne posljedice pomanjkanja sna.

Otvarajući vrata brojnih laboratorija za spavanje, autor razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje svoje djece, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunosni sustav, čuvati sve organske sustave u tijelu te tako spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese, ali i zarađivati više i izgledati bolje.

Dr. Walker smatra da bismo uvažavanjem spavanja na isti način na koji cijenimo zdravu prehranu i kretanje, mogli pozitivno utjecati na obrazovni, ekonomski i zdravstveni sustav jer svi oni pate zbog neispavanosti koja izaziva fatalne pogreške, brojne nepravde i nelogičnosti u našem društvu.

U knjizi "Zašto spavamo" otkrijte dosad nedovoljno objašnjenu svrhu svojih snova i različitih faza spavanja, nevjerojatne evolucijske prilagodbe koje nam je omogućilo spavanje te začuđujuću spregu biokemijskih procesa o čijoj usklađenosti ovisi trećina našeg života – ona u usnulom stanju.

Dr. sc. Matthew Walker britanski je neuroznanstvenik koji je svoj profesionalni put posvetio proučavanju spavanja i njegova utjecaja na ljudsko zdravlje i bolest. Trenutno je profesor neuroznanosti i psihologije na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu. Utemeljitelj je Centra za znanost ljudskog spavanja u kojemu proučava povezanost kvalitete spavanja i Alzheimerove te Parkinsonove bolesti, raka, depresije, kardiovaskularnih i niza drugih bolesti. Studirao je neuroznanost na sveučilištu Nottingham, a doktorat iz neurofiziologije je stekao pri Vijeću za medicinska istraživanja u Londonu. Kasnije je postao profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu sveučilišta Harvard.

Primio je mnoge nagrade američke Nacionalne zaklade za znanost i Nacionalnog instituta za zdravstvo te je član američke Nacionalne akademije znanosti. Objavio je više od stotinu znanstvenih studija. Sudjelovao je u nizu televizijskih emisija o spavanju te je pomogao u stvaranju nekoliko dokumentarca, između ostaloga i Sleepless in America za National Geographic.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –