Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Monika Zuprić

Nevidljivi žig : Nezakonita djeca Tara, Vabrige i Frate u 18. i 19. stoljeću

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 07/2019.
  • VIII, 188 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538281037
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Podnaslovov knjige "Nevidljivi žig" Monike Zuprić ("Nezakonita djeca Tara, Vabrige i Frate u 18. i 19. stoljeću") baca malo više svjetla na njezin sadržaj. Povijesni izvori na kojima je temeljena ova studija jesu matične knjige koje pružaju široku lepezu podataka koji se mogu iščitati kroz nanizane upise svećenika zaduženih za bilježenje važnih događaja u svakodnevnom životu jedne zajednice.

Na daskama pozornice glavnu ulogu preuzimaju “mali” i “tihi” ljudi čije tragove ne možemo pronaći u drugim vrelima. U središtu ove studije su nezakonita djeca, odnosno djeca koja su rođena izvan bračne zajednice, a vremenski okvir ovog istraživanja uključuje 18. i 19. stoljeće, dok je prostorno obuhvaćeno područje Tara, Vabrige i Frate, odnosno tri naselja koja su od 1847. godine ujedinjena u jednu, tarsku župu.

Zahvaljujući maticama krštenih moguće je istražiti udio nezakonite djece, ali također između redaka uvidjeti stav društva prema pojedincima koje je podrijetlo moglo osuditi i smjestiti na marginu jednog mikrosvijeta. A odnos društva prema izvanbračnoj djeci je varirao, ono je ili prihvaćalo takve osobe kao ravnopravne članove društva, ali istovremeno ih je moglo smatrati marginalcima ili čak nastojalo da takve pojedince isključi iz zajednice. Odnos roditelja, a potom i zajednice, prvenstveno je ovisio o stavu roditelja prema vezi iz koje potječe dijete, pa je ono moglo biti prihvaćeno, voljeno i brižno odgajano, kao i odbačeno i ostavljeno zauvijek. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –