Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ian Hancock

Sindrom parije : Priča o ropstvu i progonu Roma

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Prijevod: Lana Filipin
  • 09/2006.
  • 161 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9536927289
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U indijskom sustavu kasta biti pripadnikom parija označavalo je čovjeka najniže vrste te onog koji ne pripada niti jednoj kasti. Hancock, i sam Rom, dao je čitatelju s pojmom parija u samom naslovu nagovještaj cjelokupnog djela. On ističe sličnost u obilježjima parija i Roma, smatrajući kako Romi nikome ne pripadaju, te su lutalice i izopćenici tj. svojevrsni parije.

Romi su, prema danas prevladavajućem mišljenju, napustili "pradomovinu" Indiju u 9. i 10. stoljeću i nekoliko stoljeća potom naselili se u Europi. Ono što su, između ostalog, sa sobom donijeli bio je "parijski sindrom". I u "novim europskim domovinama" znatan dio njih održao je parijski položaj, tj. postali su izopćenici i u mnogim državama stavljeni su izvan zakona. U većini zapadnoeuropskih zemalja Romima je bio zabranjen boravak, a u nekima su se čak provodile "hajke na Cigane"! Prije pedesetak godina kroz program Konačnog rješenja (“Endlösunga”) u mnogim se europskim državama pokušalo riješiti "cigansko pitanje" i to najsurovijim metodama i sredstvima.

O razmjerima romskog holokausta u Hrvatskoj dovoljno je samo napomenuti kako je 1931. na prostoru Savske Banovine (užem dijelu današnje Hrvatske) popisano 14.284 Roma, a u prvom poslijeratnom provedenom popisu 1948. popisano je na području današnje Hrvatske tek 405 Roma!

No, Romi su se uspjeli održati i kroz ovaj pokušaj europskih državnih vlasti, kao i u prošlosti. O tome progovara i Hancock u ovoj knjizi, ističući kako "... situacija koja je u konačnici dovela do Hitlerovog pokušaja da iskorijeni čitav romski narod ne opisuje se kao nešto odvojeno ili jedinstveno, već samo kao jedna od epizoda na popisu progona koji su ih pratili kroz povijest..."

Istraživanje povijesti Roma u drugom svjetskom ratu u mnogim je državama slabo zastupljeno znanstveno područje. Ian Hancock u ovoj knjizi piše kako je: “…holokaust gotovo pola stoljeća iza nas, ali romsko stanovništvo još čeka da svijet prizna njegovu sudbinu za vrijeme nacizma…

” Cijeli svijet zna za ubojstvo šest milijuna Židova, cijeli svijet govori o tragediji židovskog naroda – no slabo je poznato da je procijenjeno pola miliuna Cigana koji su također poginuli…”
Simon Wiesenthal

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –