Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michio Kushi Alex Jack Alex Jack

Makrobiotika : Put zdravlja, sreće i mira

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Ana Janjetović Zorica
  • 11/2006.
  • 328 str., meki uvez
  • ISBN 953257039X
  • Cijena: 19.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Unatoč materijalnom blagostanju i prednostima suvremenog društva, većina današnjih ljudi puna je straha i tjeskobe. Oni uzalud traže sreću i ispunjenje, sumnjajući u budući svijet koji bi trebala naslijediti njihova djeca. Nastave li se sadašnji trendovi, suvremena civilizacija nestat će ili postupno - zbog srčanih bolesti, raka, mentalnih oboljenja, AIDS-a i drugih degenerativnih bolesti, ili naglo - u nuklearnom ratu.

Cijeli suvremeni svijet i sve buduće generacije koje bi nas trebale naslijediti suočen je sa sveopćim razaranjem vatrom, globalnim termonuklearnim ratom, sveopćim potopom; konzumiranjem neprirodne hrane, zagađene vode, onečišćenog zraka i neskladnim elektromagnetskim vibracijama i mislima.

Drevni svijet spasio se od sveopćeg potopa izgradnjom Arke. Gdje mi možemo naći Arku kojom ćemo spasiti svoje živote i živote budućih pokoljenja? Pita se u ovom kapitalnom djelu 20. stoljeća autor Michio Kushi, svjetski je poznati reformator i učitelj suvremenog poimanja makrobiotike. Naš spas je, tvrdi on: u vlastitoj fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj konstituciji. Moramo duboko razmisliti o svojim greškama. Potrebna nam je biološka revolucija kako bismo mogli promijeniti vlastitu konstituciju, okrenuti se u smjeru suprotnom od degeneracije naše vrste te izbjeći svjetski rat i stvoriti novi planetarni poredak temeljen na ljubavi i povjerenju, kaže Kushi i nastavlja:

«Ovu mirnu revoluciju nećemo postići kroz aktivnosti vlade jer ona nije misija crkve ili hrama niti dužnost škole. Do ove revolucije doći će kroz naše osobno nastojanje na promjeni kvalitete naše krvi i tjelesnih tekućina, na iscjeljenju svake od milijardi stanica našeg tijela i mozga, te razvijanju našeg fizičkog zdravlja, mentalne jasnoće i duhovne svijesti.

Ova unutrašnja revolucija čiji je cilj ponovno uspostavljanje našeg biološkog, psihološkog i duhovog zdravlja i blagostanja počiva na dva temelja: razumijevanju čovječanstva i života u cijelosti - našeg podrijetla i sudbine te razumijevanja Poretka univerzuma, i biološkoj, psihološkoj, duhovnoj društvenoj primjeni Poretka univerzuma, koja počinje s ispravnom prehranom u skladu s uvijek promjenjivim okolnostima u našem okolišu i nama samima. Ovakva revolucija najučinkovitiji je i najmirniji način ozdravljenja Zemlje. Kroz nju možemo spasiti sebe, svoje obitelji i prijatelje od silne degeneracije koja hara našim planetom. Suvremenu civilizaciju mogli bismo usmjeriti prema zdravlju i stvaralaštvu. I, napokon, mogli bismo kročiti u novi svijet, u eru humanosti, eru zdravlja i mira, pravde i slobode, koja vodi prema bezgraničnoj sreći cijelog čovječanstva i bezbrojnih budućih generacija».

Ova knjiga jednostavan je uvod u načela zdravlja, sreće i mira nastalih iz razumijevanja prirodnog poretka i primjene jedinstvenih zakonitosti promjene i sklada, a osobito njihovog odnosa prema prehrambenim navikama, odnosima medu ljudima, spriječavanju i liječenju fizičkih i mentalnih poremećaja, te društvenim promjenama i duhovnom razvoju.

Prvo izdanje «Makrobiotike» nastalo je prije deset godina i temelji se na bilješkama za gotovo pet tisuća predavanja i seminara koje je Michio Kushi održao u Americi i Europi. Prevedeno je na mnoge jezike, medu kojima su njemački, francuski, talijanski, španjolski, portugalski, holandski, danski, norveški, japanski i hebrejski.

Ovo novo izdanje zadržalo je osnovni sadržaj i redoslijed izvornog, ali je u potpunosti obnovljeno u skladu s našim trenutačnim razumijevanjem. Novi, prošireni materijal uključuje povijest makrobiotike, poredak univerzuma i nebeske cikluse, yin i yang i pet transformacija, porijeklo i sudbinu čovječanstva, izazov biotehnologije, te odnose muškaraca i žena. Dodana su i dva poglavlja o medicinskim i znanstvenim proučavanjima (sabrano je gotovo stotinu makrobiotičkih medicinskih, nutricionističkih i drugih pokusa provedenih tijekom posljednjeg desetljeća) te poglavlje o duhovnom svijetu.

U novo izdanje dodano je i puno novih tabela i slika, a tablica sa sastojcima hrane u dodatku proširena je novim podacima o prehrambenim vrijednostima hrane makrobiotičke kvalitete, kao što su tempeh, seitan, rižini krekeri, aru-prah i amasake. U dodacima se nalaze prehrambeni naputci koje su izdala američka nacionalna i međunarodna medicinska tijela na tragu makrobiotičkog pristupa prehrani kao i kazalo trenutačnog biološkog i društvenog nazadovanja, te zagađenja okoliša.

Radi lakšeg snalaženja u dodacima se nalazi i kronologija razvoja makrobiotičkog pokreta u Sjevernoj Americi i drugim zemljama, te preporuke za daljnje čitanje i zabavu.

Poznat i cijenjen u medicinskim krugovima i šire, Michio Kushi je jedan od prvih zdravstvenih savjetnika koji se zauzima za povratak prirodnim namirnicama. Unatoč brojnim knjigama koje je tijekom posljednjeg desetljeća napisao, u suradnji s svojom suprugom Aveline i suradnicima, a koje su posvećene raznim vidovima makrobiotičkog učenja: o ishrani protiv raka, o vizualnoj dijagnozi, trudnoći i njezi djeteta te miru u svijetu, «Makrobiotika» još uvijek predstavlja osnovni, opsežan uvod i cjeloviti pregled njegovog podučavanja. Njegov pristup prehrani i okolišu prepoznala je suvremena medicina, a tradicionalne metode poput shiatsu masaže, akupunkture, iscjeljivanja dodirom, meditacije i vizualizacije prihvaćaju se u suvremenom društvu, a makrobiotički način življenja zaživio je na svim kontinentima, u većini zemalja i krajeva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –