Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Gračanin

Kratka povijest Hrvatske za mlade 2 : Od kraja 18. stoljeća do početka 21. stoljeća

  • Nakladnik: SysPrint
  • 11/2006.
  • 294 str., meki uvez
  • ISBN 9532321128
  • Cijena: 15.26 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Drugi svezak knjige "Kratka povijest Hrvatske za mlade" opisuje prilike na hrvatskom povijesnom prostoru od kraja 18. stoljeća do početka 21. stoljeća. Kroz zanimljivo i uzbudljivo štivo iscrpno upoznajte velikane hrvatske prošlosti. Knjiga obiluje i nepovijesnim podacima, koje ne možete pronaći u svakoj enciklopediji, a dodatno upotpunjuju sliku o nekoj osobi ili događaju. Ova je knjiga vremeplov koji će vas provesti kroz više ili manje burna razdoblja hrvatske povijesti.

«Knjiga koja leži pred vama bavi se ljudima i prostorom u vremenu. Zamišljena je tako da u preglednom obliku, na što jednostavniji i zanimljiviji, ali i sveobuhvatniji način, prenese ono što su povijesna znanost te njoj srodne i pomoćne znanosti doznale o životu ljudi na hrvatskome povijesnom prostoru sve do današnjih dana. Izlaganje započinje pričom o prvim stanovnicima toga prostora o kojem posjedujemo i pisana i predmetna svjedočanstva. Bili su to Iliri i Kelti.

Nakon toga pozornost se usmjeruje na dva naroda koji su svojim iznimnim djelovanjem utjecali na čitavo Sredozemlje. Riječ je o Grcima i Rimljanima. Višestoljetna je rimska vladavina ostavila neizbrisiv trag na budućemu hrvatskom prostoru i odredila njegovu pripadnost zapadnome uljudbenom krugu. Dolazak Slavena na izmaku kasne antike i u osvit ranoga srednjeg vijeka označio je početak novoga doba. Među Slavene su se uskoro smjestili i Hrvati. Postupno stekavši prevlast, dali su svoje ime prostoru na koji su se doselili i ljudima koje su ondje zatekli.

Od toga se trenutka može pratiti sudbina hrvatskih zemalja u pravome smislu riječi, od nastanka prvih državnih tvorevina sve do suvremenosti. Najprije se opisuje život ranosrednjovjekovnoga hrvatskog društva pod domaćim vladarima. Zatim se razmatraju prilike u zajedničkom Ugarsko--hrvatskom Kraljevstvu u razvijenome i kasnome srednjem vijeku. Posebna pažnja posvećena je nepovoljnome značenju što su ga za povijest hrvatskih zemalja imala mletačka i osmanska osvajanja potkraj srednjovjekovlja. Potom se oslikavaju temeljna obilježja hrvatske povijesti tijekom gotovo četiri stoljeća neprekinute vladavine Habsburgovaca, vladarske kuće koja je presudno utjecala na povijest čitave srednje Europe.

Napokon, putovanje prošlošću završava za hrvatsku povijest osobito burnim i prevratnim 20. stoljećem, od života u prvoj državnoj zajednici sa susjednom Srbijom, poznatom pod nazivom prva Jugoslavija, vihora Drugoga svjetskog rata i muka druge Jugoslavije, do stvaranja samostalne hrvatske države.» Autor

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –