Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Francois Weyergans

Tri dana kod moje majke

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Mia Pervan
  • 12/2006.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9532600221
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Najnovije djelo belgijsko-francuskoga književnika i sineasta Francoisa Weyergansa «Tri dana kod moje majke» («Trois jours chez ma mere», 2005) duhovita je i nadasve zabavna postmodernistička ispovijest potaknuta asocijacijom na prizor iz filma «Osam i pol», kad se redatelju kojega glumi Mastroianni ukaže očev duh, [te] on s tugom ustanovi da su za života premalo razgovarali: «Papa, si siamo parlati cosi poco!". Osvijestivši isti problem u svojoj šezdesetoj godini, u dobi kad se počinju obavljati ozbiljne životne inventure, pisac uzima svoju majku kao zamišljenog suputnika kroz drugu polovicu XX. stoljeća te zajedno sa svojom životnom pričom ispisuje i bezbroj «citata» iz svjetske kulture, poglavito tema koje su obilježile njegovu umjetničku i ljudsku biografiju.

Ali, ne bojte se! Weyergans nije ispisao svoj doživljaj svjetske lektire, nije se trudio ispasti pametan i načitan tip, nekakav učitelj koji dobrohotnom i krotkom učeniku gura pod nos ulomke tuđih sastavaka, pjesme, romane, drame i ostala literarna «pakiranja», prisiljavajući ga na okrutnu igru pogađanja autora i djela. Nije se, štoviše, niti tipično postmodernistički «ubio» (prema receptu «smrti autora», odnosno stvaranja bezlične razgovorljive instance), nego je izveo zabavnu predstavu u kojoj se predstavio u raznim maskama izvedenim iz pojma «Francois Weyergans»: npr. Weyergraf, Weyerstein i Weyerbite.

Autorski naum biografski provjerljivog Francoisa Weyergansa, po zanimanju filmskog redatelja, scenarista i glumca te iznad svega književnika, bio je otići na tri dana k majci i napisati autobiografski roman. Je li uspio u nakani - zapravo i nije važno: u tekstu koji nam je ponudio, svatko od nas prepoznaje dio sebe i svojih fascinacija vremenom u kojem živi te ga može nastaviti ili završiti prema vlastitu nahođenju.

Francois Weyergans rođen je u Bruxellesu 1941. godine. Krajem 50-ih godina XX. stoljeća preselio se u Pariz i posvetio studiju romanistike i filmske umjetnosti. U književnosti se pojavio početkom 70-ih romanima «Pajac» (Le pitre, 1973) i «Berlin, srijeda» (Berlin, mercredi, 1979). Za romane objavljene 80-ih i 90-ih: «Statisti» (Les figurants, 1980), «Kopt Macaire» (Macaire le Copte, 1981), «Boksačeva mahnitost» (La demence du boxeur, 1992), «Franz et Frangois» (1997) - dobio je prestižne književne nagrade. Najveći uspjeh postigao je romanom «Tri dana kod moje majke», koji je 2005. godine osvojio najugledniju francusku književnu nagradu "Prix Goncourt".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –