Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
James Ellroy

Bijeli jazz

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
  • 04/2007.
  • 460 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532203271
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Klein je tipičan Ellroyev protagonist, policijski poručnik, diplomirani pravnik, ratni veteran i plaćenik podzemlja. Niz naoko nepovezanih zločina i zadataka stavit će njegovu izdržljivost i domišljatost na krajnju kušnju. Dok Klein pokušava riješiti višeslojne rebuse što sežu desetljećima u prošlost mračnih obiteljskih tajni Los Angelesa istodobno se zadržava u prezahtjevnom plesu korumpiranih moći i individualnih intriga, plesu koji sve više sliči obrednom ritualu u kojemu je baš njemu namijenjena uloga žrtvenog jarca.

Jer neformalni vladar L.A-ja, kapetan Dudley Smith i šef detektiva Ed Exley još nisu izravnali račune, pa će Klein neočekivano dobiti priliku za iskupljenje svoje davno izgubljene duše – ali po nezamislivo visokoj cijeni.

One koji poznaju ranija Ellroyeva djela ne treba posebno nagovarati da posegnu za "Bijelim jazzom" i vrate se u minuciozno rekonstruirani poslijeratni Los Angeles kakav samo ovaj pisac može predočiti. Oni, pak, koji za Ellroya znaju samo po čuvenju ili tek putem filmskih adaptacija njegovih djela, zaprepastit će se, opčiniti i oduševiti – i to baš na vrijeme! Nakon velikog uspjeha filma "L.A. povjerljivo" iz 1997. te ekranizacije "Crne Dalije" iz 2006., redatelj Joe Carnahan (Narc) priprema "Bijeli jazz" s Georgeom Clooneyjem u ulozi Davea Kleina. I Carnahan i Clooney tvrde da žele u cijelosti prenijeti prljavštinu, pokvarenost i brutalnost izvornika na veliki ekran.

James Ellroy, legenda američkog noir krimića, svjetsku je slavu stekao zaplećući svoje priče oko stvarnih zločina počinjenih četrdesetih i pedesetih godina u L. A.-u. Središnje je djelo njegova opusa tetralogija «LA. Kvartet» koji čine «Crna Dalija», «Veliko ništavilo», «L.A. Povjerljivo» i «Bijeli Jazz».

Smatra se najvećim majstorom prikazivanja društvenih problema od svih pisaca krimića a zasluge mu pripisuju i zbog uvjerljivosti njegovih likova detektiva. Njegove se knjige cijene i zbog crnog humora kojim teše američku autokraciju ali ga prati i pesimističan pogled na svijet zbog često ga često nazivaju «Demonskim psom američke krimi priče».

James Ellroy proživio je teško djetinjstvo ispunjeno nedaćama. Nakon razvoda svojih roditelja godine 1954. seli u El Monte (siromašni dio L.A.-a) gdje 1958. prisustvuje ubojstvu svoje majke. Nakon toga seli ocu u Fairfax, međutim 1965. godine umire mu i otac. U godinama koje sljede Ellroy je prepušten sam sebi te biva izbačen iz škole i upada u nevolje s alkoholom i drogama, često kao beskućnik spavajući po parkovima. Nakon što se nekoliko puta sukobio sa zakonom, radi čega je i odslužio poneku godinu zatvora, te nakon što se nekoliko puta razbolio od upale pluča i opasno ugrozio zdravlje zloupotrebom droge i alkohola, Ellroy se priključuju Anonimnim alkoholičarima, prestaje s alkoholom i drogama, te pronalazi stalni posao.

U dobi od trideset godina napisao je i objavio svoju prvi roman.

Njegovi su filmovi doživjeli i filmske ekranizacije od kojih je najpoznatija "L.A. povjerljivo" iz 1997. kojeg je režirao Curtis Hanson.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –