Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Brussig

Heroji poput nas

  • Nakladnik: SysPrint
  • Prijevod: Boris Perić
  • 03/2007.
  • 227 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532321225
  • Cijena: 145.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Thomas Brussig (1965.) na njemačkoj književnoj sceni odavna nije nepoznato ime. Diplomirani dramaturg i autor četiriju romana te niza kazališnih komada slovi kao jedan od najzanimljivijih i najčitanijih pisaca s istoka Njemačke. Roman “Heroji poput nas” (1995) njemačka je književna kritika svojedobno pohvalila kao “željno očekivani roman zaokreta”. Jetkom satirom Brussig pristupa hijerarhiji i vrijednostima bivše Demokratske Republike Njemačke. Brussigov pripovjedač Klaus Uhltzscht - u kojemu neki kritičari vide “njemačku inačicu Forresta Gumpa” - tvrdi za sebe da je slijedom niza sasvim osobnih životnih okolnosti isključivo zaslužan za pad Berlinskog zida.

Na upit novinara New York Timesa kako mu je to ipak pošlo za rukom, on priča svoju životnu priču, dokumentirajući kroz satirična razglabanja o vlastitom spolovilu, zabludama seksualnog sazrijevanja, naivnoj suradnji sa zloglasnom tajnom službom Stasi i niz drugih zgoda svojstvenih životu na Istoku, na duhovit i čitak način 20-ak godina povijesti DR Njemačke od 1968. sve do sloma socijalizma.

Groteska, kao temeljna životna karakteristika autsajdera i gubitnika neizgovorljiva prezimena Uhltzscht, odražava kod Brussiga stvarnost i krah Istočne Njemačke, opisane, za razliku od mnogih sličnih pokušaja književnog suočavanja s tim još aktualnim tematskim izazovom, bez nepotrebnog moraliziranja i suvišne političke patetike. Roman “Heroji poput nas” doživio je iznimnu slavu, a brojem prodanih primjeraka – 300.000! – nije iznevjerila ni nakladnika. No, Brussigov uspjeh proširio se kako u kazališnu, tako i u filmsku domenu. Film «Na kraju sunčane alej»e, na čijem je scenariju surađivao (na osnovi kojeg je kasnije nastao i roman), proglašen je u Njemačkoj filmom 2003. godine. ***

Thomas Brussig rođenje 1965. u Berlinu, na njegovoj istočnoj strani. U životu je već svašta radio: bio je vratar u muzeju, perač posuđa, radnik u tvornici, turistički vodič... Studirao je sociologiju i dramaturgiju.

Prvi roman «Wasserfarben» (Vodene boje) objavio je 1991. pod pseudonimom Cordt Berneburger. Godine 1995, objavljuje roman «Heroji poput nas» (Helden wie wir), koji je do konca prošloga stoljeća doživio svoju kazališnu i filmsku adaptaciju, u režiji Sebastiana Petersona, te postigao velik uspjeh kod publike. Ta društvena satira donijela je Brussigu popularnost zbog literarizacije ključnih trenutaka njemačke suvremenosti: pada Zida, rasapa izbjeglica, sudskih procesa, života u Istočnoj Njemačkoj i njezinog raspada.

Objavio je još romane «Am kurzeren Ende der Sonnenallee» (Kraća strana Sunčane aleje), po kojem je snimljen film Sonnenallee, u režiji Leandera Haußmanna, te 2004. godine «Wie es leuchtet» (Kako svijetli) i nekoliko kazališnih komada.

Za svoj stvaralački rad nagrađen je Nagradom Savezne vlade za najbolji scenarij za Sonnenallee (1999) te Nagradom Hans Fallada grada Neumunstera (2000).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –