Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Vidas

Zaštita Jadrana

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 08/2007.
  • 274 str., meki uvez
  • ISBN 9789530614949
  • Cijena: 150.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Hrvatska se pred vratima Europe mora napokon ozbiljno i nadasve hitno suočiti s pitanjima zaštite svojih neusporedivo najvažnijih razvojnih resursa: mora, otoka i obale. Nije riječ samo o hrvatskom pravu da vlastita bogatstva sačuva za sebe. Mlada hrvatska država ima i obvezu novim generacijama cijele Europe namrijeti jedinstveni složaj tisućljetne mediteranske civilizacije i najočuvanijega mediteranskog prostora, koji je radom naraštaja i naklonošću sudbine ostao naš.

Autor smatra da su pred Hrvatskom tri ključna pitanja: prvo, imamo li dovoljno političke mudrosti i hrabrosti za strateške izbore koji bi potaknuli višestruki razvoj našeg Jadrana, a ujedno očuvali morski okoliš i jedinstvenu obalu?

Drugo, imamo li dovoljno diplomatske vještine i znanja da se u vezi s jadranskim pitanjima izborimo i za nacionalnu regulaciju i za regionalnu suradnju, ali unutar globalno dogovorenih okvira? I treće, imamo li na raspolaganju institucionalne pretpostavke da postojeću kompetenciju - znanstvenu, stručnu i administrativnu - operacionaliziramo za optimalnu pripremu i provođenje odluka?

***

Dr. sc. Davor Vidas direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora norveškog Instituta Fridtjof Nansen. Rođen je u Zagrebu 9. svibnja 1960. Nakon završenoga Pravnoga fakulteta u Zagrebu 1983. godine, na tom fakultetu započinje znanstvenu karijeru u međunarodnom pravu. Potkraj 1992. pridružio se Institutu Fridtjof Nansen u Oslu, na poziv da koordinira međunarodni projekt akademskih institucija iz Australije, Čilea, Norveške i SAD-a. Od tada do danas bio je voditelj mnogih međunarodnih projektnih timova eksperata sa svih kontinenata, vanjski konzultant međunarodnih organizacija, dugogodišnji savjetnik raznih izaslanstava norveške Vlade na diplomatskim konferencijama, predavač na brojnim svjetskim sveučilištima, znanstvenim institucijama i simpozijima.

Član je Međunarodnog savjeta Instituta za pravo mora na američkom Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, kao i supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –