Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mark Phillips Jon Chappell

Gitara za neznalice (+CD)

  • Nakladnik: MIŠ
  • Prijevod: Zoran Juras
  • 12/2007.
  • 381 str., meki uvez
  • ISBN 978953696192X
  • Cijena: 165.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
“Gitara za neznalice” donosi sve što treba početniku ili iskusnijem gitaristu - od kupnje i štimanja gitare do sviranja i održavanja. Želite naučiti svirati gitaru, ovo je prava knjiga za vas!

Knjiga “Gitara za neznalice” podijeljena je na dvije vrste poglavlja: informativna i sviračka. Informativna poglavlja reći će vam nešto o nultom pragu i mašinicama, primjerice kako da ugodite gitaru i kako da je održavate. Sviračka poglavlja pružite će vam informacije o sviranju gitare.
Svako sviračko poglavlje sadrži vježbe koje će vam omogućiti vježbanje opisanih vještina. A pri kraju svakog takvog poglavlja naći ćete dio s pjesmama koje možete odsvirati upotrebom tehnika opisanih u poglavlju. Na početku svakog takvog dijela je sekcija "O pjesmama" gdje možete naći popis potrebnih vještina i posebne informacije o svakoj pjesmi.

Poglavlja u «Gitari za neznalice» podijeljena su u osam logičkih cjelina radi lakšeg pristupa. 1. dio pruža tri informativna poglavlja o nekim gitarističkim osnovama koje potrebno znati prije početka sviranja, kao što su dijelovi gitare, štimanje, čitanje tablatura, trzanje i prebiranje. U 2. dijelu ćete početi svirati gitaru. Sva poglavlja u ovom dijelu posvećena su sviranju gitare, tako će vam pokazat najlakši način za početak sviranja - s durovima i molovima, zatim sviranje jednostavnih melodija notu po notu, a potom opisuje osnovne septakorde. 3. dio označava završetak osnova i ulazak u prijelazni materijal koji će vam pružiti tehnike za sviranje u poziciji, zatim tehniku bare hvatova u kojima jednim prstom obuhvaćate cijeli vrat, a prstima ispred njega zapravo tvorite akord, a pozabaviti će se i nekim posebnim tehnikama za stvaranje gitarističkih efekata sa strašnim nazivima kao što su hammer-on, bend i slide.

4. dio, posljednji svirački dio, obrađuje metode koje se koriste u različitim glazbenim stilovima. Poglavlje o rock stilu, objašnjava sviranje upotrebom pentatonske molske ljestvice, soliranje u pravokutniku i druge rock fore. Poglavlje o bluesu, pruža još tehnika za prvu gitaru i posebne blues izražaje te pokazuje kako pjevati za bivšu dragu. Poglavlje o folk glazbi, pokazuje vam specifične trzalačke uzorke koji folk glazbi daju taj poseban zvuk (a tu su i neke countrv trzalačke tehnike). Poglavlje o klasičnoj gitari, uvodi vas u tehnike neophodne za sviranje Bacha i Beethovena, dok poglavlje o jazzu, predstavlja jazz akorde te sviranje ritam i solo gitare.

5. se dio sastoji od dva poglavlja osmišljena tako da vam pomognu pronaći pravu opremu. Ono obrađuje ne samo pronalaženje prve gitare za vježbu, već i druge i treće (za koje se je obično teže odlučiti negoli za prvu). Poglavlje, o gitarističkim potrepštinama, pruža početnicu iz pojačala i predstavlja dodatne sitnice kojima ćete upotpuniti dobro zaokružen gitaristički arsenal. Tu su i dva poglavlja o održavanju gitare.

U 'Dodacima' se obrađuju neka važna pitanja, kao što su zagonetni simboli koji se nalaze na crtovlju i pomaže vam pri čitanju notnog zapisa. Dodatak B pruža priručnu tablicu 96 najčešće upotrebljavanih akorda, a dodatak C pojašnjava CD priložen u knjizi.

***

Mark Philips je gitarist, aranžer, pisac i urednik prisutan u glazbenom izdavaštvu dulje od trideset godina.
John Chappel je svestrani gitarist, aranžer i bivši urednik časopisa Guitar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –